szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nem csak a szexuális teljesítményt javító szereket hamisítják, bár kétségtelenül ezek a „piacvezetők”. A hamis gyógyszerek felkutatására létrejött nemzetközi kutatóintézet vezetője a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy már a méregdrága rákellenes gyógyszereket is manipulálják.

 Bernard Leroy elmondta: több német kórházban is kiderült, hogy a mellrákos betegeknek adott Herceptin, amiről azt hitték, hogy a Roche gyártmánya, valójában hamisítvány volt. Vannak olyan rákellenes gyógyszerek, amelyekkel az egy éves kezelés költsége meghaladja az ötvenezer eurót. A hamis gyógyszerek gyártása és forgalmazása óriási üzlet és kevésbé kockázatos, mint a kábítószerek csempészése. A legtöbb hamis szer Kínában és Indiában készül, a kamu gyógyszerek legnagyobb felvevő piaca pedig Afrika- írja a párizsi Le Figaro.

A vámosok világszervezete és a gyógyszerhamisítás elleni nemzetközi kutatóintézet 2012 óta hajt végre közös akciókat. Eddig 900 millió hamis terméket foglaltak le, amelyekért 400 millió dollárt zsebeltek volna be a forgalmazók. Legutóbb tavaly ősszel tíz napon át, 16 afrikai kikötőben vizsgálódtak. 243 konténert néztek át, 150-ben találtak hamis gyógyszereket. Ezek 38 százaléka fájdalomcsillapító, 26 százaléka malária elleni gyógyszer kamu változata volt és már az afrikai piacokra szánt szerek között is találtak rákellenes gyógyszernek feltüntetett hamisítványokat.

A lefoglalt tételek önmagukban is jelentősek, de sokkal inkább azt sejtetik, hogy mekkora lehet az a mennyiség, amely átcsúszik a vámon, és végül eljut a fogyasztókhoz, vagyis a betegekhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!