szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fizetésképtelenné vált az egyik legnagyobb német lakberendezési áruház és csődvédelmet kért - írja az Index a Handelsblattra hivatkozva. A magyar üzleteket azonban továbbra is ellátják áruval.

Kölni bíróságon jelentett csődöt a lakásfelszerléseket árusító német áruházlánc. A Magyarországon 2008 óta jelen lévő Butlersnek nagyjából 1000 dolgozója van, tavaly 95 millió eurós forgalmat bonyolítottak. A magyar üzleteket a franchise partnerük, a Vidámnyik Kft. viszi. A cég 2015-ben 67 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárt, de az árbevétele egymilliárd forint körül alakult. Az Index megtudta, hogy a magyar és a német cég gazdaságilag egymástól teljesen független, tulajdonosai semmilyen átfedésben sincsenek. Ebből következően a német franchise tulajdonos céget érintő csődvédelmi eljárás közvetlenül nem érinti a magyar vállalatot, melynek pénzügyi helyzete stabil.

A cég által kért csődvédelem lehetőséget ad arra, hogy egy kirendelt vagyonfelügyelő biztosítja a német vállalat kötelezettségeinek folyamatos megfizetését, miközben a vállalatot a menedzsmenttel együtt átalakítják, költségstruktúrájukat átdolgozzák. A német cég továbbra is üzemel, így a magyar céget is folyamatosan kiszolgálja termékekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!