szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az unióba érkező olcsó kínai mézek lenyomják az árakat, a magyar termelők sem tudnak jó árat kapni a mézükért.

Pang a piac, az import miatt nyomott a magyar méz ára – írja a keddi Világgazdaság. A napilap idézi Nagyernyei Attilát, a Tolna Megyei Méhészegyesület elnökét, aki azt mondta: ha a jelenlegi áron értékesítenék a méhészek a mézeiket, az egyenes út lenne a tönkremenetelhez, egy újabb veszteséges évet ugyanis már nem bírnak ki a magyar méhészek.

Jelenleg a vegyes virágmézért 550-600, míg az akácmézért 1100-1150 forintos kilónkénti árat kínálnak a felvásárlók. Két éve még nagyon jó árakat kaptak a mézért a termelők, ám most a gyenge termés mellett is alacsonyak az árak. A kínai hamis méz ugyanis "dől be az Európai Unióba", és az itthoni árakat is az alacsony uniós árak határozzák meg, mivel a magyar méz 70-80 százaléka exportra kerül.

Az ugyanakkor a magyar méhészek és kereskedők szerint furcsa, hogy a 2015-ben elvégzett "nagy európai mézvizsgálatnak" még mindig nincs pontos eredménye. Előzetesen az közölték Brüsszelben, hogy a mézek mintegy 30 százaléka volt hamis, a pontos adatokat pedig később közlik. Brüsszel azonban továbbra is mélyen hallgat a kínai hamisítások vizsgálati eredményéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Navalnij úton van Oroszországba

Navalnij úton van Oroszországba

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér