szerző:
Tetszett a cikk?

Lázár János nevéhez fűződik a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy engedély nélkül épülhessen akármekkora lakás, ha azt nem eladásra szánják, hanem a tulajdonos lakhatására. A 300 négyzetméter feletti lakásoknál is elég lesz az egyszerű bejelentés.

Tovább bővítik az építési engedély nélkül építhető lakások körét Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter új törvényjavaslata szerint.

Tavaly óta elég az egyszerű bejelentés, ha magánszemély épít 300 négyzetméternél nem nagyobb új lakást nem eladási célra, ez év elejétől pedig ugyanez vonatkozik műemlékek kivételével a meglévő lakóházak bővítésére és átalakítására, ha az összes terület továbbra is 300 négyzetméter alatt marad. A javaslat most továbblép:

eltörlik a mérethatárt, ha a legfeljebb egy új lakás vagy a bővítés a magánszemély saját lakhatását szolgálja.

Az indoklás szerint azért szükséges a változtatás, mert "jelenleg egy 300 négyzetméter feletti lakóházban, ahol jellemzően több lakás van, nem végezhető bővítés egyszerű bejelentéssel akkor sem, ha az adott magánszemély tulajdonában lévő lakás 300 négyzetméter alatt van. A lehetőség arra az esetre is nyitva áll, amikor egy lakást több tulajdonos – így jellemzően házastársak vagy egyéb rokonok – építtet, ha a feltételeknek mindannyian megfelelnek."

Az nem változik, hogy a bejelentést az építkezés tervezett megkezdése előtt tizenöt nappal kell megtenni, mellékelve a kivitelezési dokumentációt, és a tervezői művezetéssel kötelező építész tervezőt megbízni. Az egyszerű bejelentés alapján elkezdett munkálatokat tíz éven belül be kell fejezni.

A változó szabályok csak az új törvény néhány hónap múlva várható hatálybalépése után induló ügyekre lesznek érvényesek, tehát a 300 négyzetméter fölötti lakásépítésre és –bővítésre már folyamatban lévő engedélyezési eljárást az eddigi rendelkezések szerint kell lefolytatni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint ráncfelvarrás: nagy frissítést kapott a 27”-es iMac

Több mint ráncfelvarrás: nagy frissítést kapott a 27”-es iMac

Öt gyakori tévhit a nyugdíj-megtakarításokkal kapcsolatban

Öt gyakori tévhit a nyugdíj-megtakarításokkal kapcsolatban

Annyira keveset tankoltak a magyarok, hogy az a nullára húzta le a kiskereskedelem növekedését

Annyira keveset tankoltak a magyarok, hogy az a nullára húzta le a kiskereskedelem növekedését