Tetszett a cikk?

Nem kamu, valóban meg lehet járni az USA-t oda-vissza 50 ezer forint alatt is, de nagyon ügyesnek kell lenni. Itt a Norwegian korábban beharangozott fapados amerikai ajánlata.

Három írországi reptérről két amerikai reptérre kínál repülőjegyet 69 euróért a skandináv fapados társaság, a Norwegian. Érdemes azonban nagyon résen lenni, mert bár az ajánlat létező, de nagyon korlátozott mértékben.

Július az első olyan hónap, amikorra lehet 69 eurós jegyet foglalni. A három ír reptérről – Cork, Dublin és Shannon – induló járatok két észak-amerikai nagyváros – Boston és New York – "környékén" landolnak, összesen öt relációban közlekednek. Az első fapados hónapban összesen 15 napra lehet olcsó jegyet bukkolni, de Shannonból New Yorkba például októberben mutatkozik az első ilyen lehetőség. Ezken kívül 270 euró körüli áron lehet repülni – csak oda.

Három évig húzták

A norvég cég amúgy már jelen van a transzatlanti piacon, szóban forgó járataira 2016 végén adta az USA közlekedési minisztériuma áldását. Ennek azért van jelentősége, mert Norvégia nem tagja az EU-nak, így nem részese a Washington és Brüsszel között 2011-ben életbe lépett „nyílt égbolt” megállapodásnak. Ennek híján a Norwegian kénytelen volt egyes járatokat kétoldalú amerikai-norvég szerződés alapján indítani, ezentúl viszont az ír – és korábban engedélyt kapott brit – leányvállalata szabadon, csupán az elérhető amerikai repülőtéri kapacitásokra alkudva repülhet.

A Norwegian ír leányvállalatának engedélyezését három évig húzták Washingtonban, ahol az amerikai légitársaságok és szakszervezetek azzal lobbiztak, hogy a fapadosok tisztességtelen eszközökkel élnek.

Visszafelé mág szűkösebbek a lehetőségek. Júliusban összesen 2 napra lehet venni 71,2 eurós jegyet, amúgy 172 és 250 euróért lehet visszajutni. New Yorkból Dublinba szeptember végéig nincs olcsó jegy, de a többi viszonylaton is jellemzően havi legfeljebb négy olyan nap van, amikor olcsón vissza is lehet érkezni az indulási állomásra.

Megjelentek a fapados légitársaságok az Európa és Észak-Amerika közötti útvonalakon is. Az élelmesek e járatokon is nagyon olcsón, a figyelmetlenek fájóan drágán repülhetnek.

Az említett tarifák csak a repülőjegyekre vonatkoznak, a feladott poggyászra 20 kilogrammon felül kilónként 15 dollárt számít fel a társaság.

Az izlandi Wow Air fapados társaság 65 eurós jegyet kínál bizonyos útvonalakra  egyelőre csak január 15. és április 15. közötti utazásokra. Ebben a három hónapos időszakban Stockholmból, Bristolból, Koppenhágából és Edinburgh-ból Los Angelesbe és San Franciscóba repülhet ilyen olcsón. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!