szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a Közgép konzorciuma építheti az M4-es autópályát a román határig, pedig 25 milliárddal olcsóbb árat ígért, mint a pályázat nyertese.

Hiába ígért a Közgép és olasz társa milliárdokkal olcsóbb munkát, nem ők építhetik az M4-es autópálya újabb szakaszát. A Közbeszerzési Döntőbizottság nemrég hozott döntést a tender ügyében - vette észre a Dehir.

Az autópálya építésére a Közgép az olasz Itinera SPA-val közösen adott be pályázatot, ebben 25 milliárd forinttal olcsóbb munkát kínáltak, mint a versenytársaik. Csakhogy az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. úgy döntött, hogy ennyi pénzből nem is lehet kihozni a munkát, ezért érvénytelennek minősítették az ajánlatot. Így a Hódút, a Duna Aszfalt és az A-Híd nyerte el a munkát, nettó 83 milliárd forintért. A vesztes fél azonban megtámadta a döntést – de a döntőbizottság a NIF javára döntött.

Így már nincs akadálya annak, hogy a NIF szerződést kössön a pályázat győzteseivel. A Közgép ugyan bírósághoz fordulhat, de a szerződéskötéssel nem kell ezt megvárni, csak később akadhat meg a folyamat, ha a bíróság mégis a mostani vesztesek javára ítélne.

A tender tétje az volt, hogy ki építheti meg az M4-es autópálya hajdú-bihari szakaszának hosszabb részét. Az autópálya az M35-öst kötné össze az országhatárral, összesen közel 30 kilométeren. Ennek a hosszabb, 26,5 kilométeres szakaszáért folyt a harc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi