szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Ötmillió forintnak megfelelő pénzt költöttek el arra, hogy kitaláljanak egy látványos eszközt a foci-vb szurkolóinak a zajongásra. Megoldották: kanalakat terveznek.

Milyen szurkolói nemzeti hangszert mutathat fel Oroszország, ami a 2018-as foci vb-n legalább annyira emlékezetes lesz, mint 2010-ben a vuvuzela volt Dél-Afrikában? Erre írt ki Vlagyimir Putyin pályázatot. A tét összesen egymillió rubel, azaz mintegy 5 millió forint volt – az már más kérdés, vajon jó helyre jut-e a pénz. A nyertes ugyanis a győzelem kanalai nevű terv lett, ami pontosan ugyanazt jelenti, mint amit első ránézésre ígér: kanalakat.

Egész pontosan kettő kanalat. A tervező, Rusztam Nugmanov népihangszer-készítő úgy mutatta be az ötletét: az eszköz két kanálból áll, ezeket egy V alakú rugalmas nyéllel erősítik össze.

A vuvuzela dél-afrikai példája után 2014-ben a brazilok is megpróbálkoztak valami hasonlóval, ők caxirola néven találtak ki szurkolói hangszert. A szemcsékkel feltöltött műanyag dobozoknak nem lett nagy sikere, a FIFA kitiltotta a stadionokból. Így pedig már érdekes kérdésnek tűnik az is, mennyire fogják a kanalakat megszeretni az orosz szurkolók. Ami a válogatottjukat illeti: az elmúlt évek orosz teljesítménye alapján a győzelem kanalai elnevezésből a győzelem hiányzik, a csapat az előző vb-t és Eb-t is nyert meccs nélkül zárta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Ronaldinho is koronavírusos

Ronaldinho is koronavírusos

Sokan felteszik a kérdést: 350 élet vagy 100 ezer munkahely a fontosabb

Sokan felteszik a kérdést: 350 élet vagy 100 ezer munkahely a fontosabb