szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megszünteti internetes fuvarmegosztó szolgáltatását Dániában az Uber. A cégnek rengeteg konfliktusa volt a hatóságokkal és a taxisokkal.

Április 18-án leáll az Uber Dánia teljes területén – jelentette be a San Franciscó-i székhelyű cég dániai szóvivője. A vállalat azonban nem vonul ki teljes egészében az országból, 40 fős szoftverfejlesztő részlege ugyanis folytatja a fuvarmegosztást lehetővé tévő technológia tökéletesítését.

Az Uber – amelynek elnöke nemrég felmondott – 2014 novemberében jelent meg Dániában, jelenleg kétezer sofőrt foglalkoztat, és mintegy 300 ezren töltötték le okostelefonjukra a szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges applikációt.

Tevékenységét ott is kezdettől fogva bírálták a hatóságok, a taxisok és a szakszervezetek, mondván tisztességtelen versenyt teremt azzal, hogy nem teljesíti a taxis cégekre vonatkozó szigorú törvényi követelményeket.

A dániai parlament a múlt hónapban olyan törvényt fogadott el, amely arra kötelezi az utasszállítást végző társaságokat és sofőröket, hogy taxiórával, videomegfigyelő rendszerrel és ülésszenzorokkal szereljék fel az autókat. Az Uber ennek nyomán úgy döntött, hogy feladja a fuvarmegosztó szolgáltatást.

A 2009-ben alapított Uber a világ több mint 500 nagyvárosában működik, és a hasonló profilú vállalkozásokkal együtt komoly konkurenciát támaszt a hagyományos taxi-szolgáltatásoknak szerte a világon.

Magyarországon 2014 novembere és 2016 júliusa között működött a szolgáltatás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!