szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzati és a piaci bérlakáshelyzet tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet a Habitat for Humanity szokatlan kampánya.

Mintegy ötven érdeklődő jelentkezett a Habitat for Humanity „fekete” ingatlanhirdetéseire – mondta el a szervezet a hvg.hu-nak. A hirdetések a hétvégén kerültek fel az ingatlanközvetítő oldalakra, és élhetetlen lakásokat mutatnak be. Így érthető, hogy a három napig a valódi hirdető neve nélkül futó hat hirdetésre mintegy száz kommentár és húsz telefonhívás is érkezett.

A fekete hirdetésekkel a Habitat a hazai bérlakáshelyzet tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet. A piacon a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett árak nehezítik az emberek helyzetét, az önkormányzati lakásoknál pedig a megfelelő védőháló hiánya teszi kiszolgáltatottá a bérlőket – áll állásfoglalásukban. Emlékeztetnek: egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset közel 70, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki, ami súlyosan érinti azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat. A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt ugyanakkor a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és igen költséges procedúrák során rendezhetők.

A Habitat for Humanity éppen ezért átfogó kormányzati reformot sürget a közvetlenül 600 ezer embert érintő probléma megoldására. A legszükségesebb intézkedéseket tartalmazó szakmai petíciójának aláírására pedig köztéri installációval, „fekete” ingatlanhirdetésekkel és online figyelemfelkeltő kampánnyal ösztönöz a szervezet.

A Habitat for Humanity Magyarország online elérhető petíciója három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira. A lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, a felek jobb tájékoztatásával, valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná. Új adózási szabályokkal biztosítaná a bérlakások megfizethetőségét, emellett nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti.

A petíciót itt lehet aláírni: http://feketelakas.hu/

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
CEU: Nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek

CEU: Nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai