szerző:
hvg.hu

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás egy cég ügyében, ami orvosi diagnosztikai eszközök beszerzéséhez pályázott támogatásért, de meglehetősen vastagon fogott a tolluk.

A Központi Nyomozó Főügyészség két személy ellen emelt vádat társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt abban az ügyben, amelyben orvosi műszerek beszerzéséhez kértek aránytalanul nagy uniós támogatást – derül ki a szerdai ügyészségi tájékoztatásból.

Kifejezetten bűncselekmény elkövetéséhez hozták létre azt a céget, amely 2009-ben orvosi diagnosztikai eszközök beszerzéséhez pályázott támogatásért. A teljes költségvetés 489 millió 976 ezer 864 forint volt, és ebből valamivel több mint 214 milliót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kaparintottak meg.

A csalók egy külföldi cégtől körülbelül 102 millió forintért megvették az eszközöket, de azok értékét az uniós pályázatban már durván túlárazták: 371 milliót írtak be. Ráadásul a támogatás felhasználását hamis nyilatkozatokkal igazolták, és nyilván azt sem közölték a pályázat elszámolását ellenőrző szervezettel, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül saját maguknak visszautaltatták.

©

Az orvosi műszerek működtetéséhez egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot hoztak létre, de a célnak megfelelően sohasem használták a gépeket.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak több mint 182 millió, a magyar költségvetésnek pedig több mint 32 millió forint kárt okoztak, egyik összeg sem térült meg soha.

A két vádlott a cég vezetőjének, valamint a csalás kidolgozójának ismerőse. Az ügyben a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján végezte. Mindketten szabadlábon védekeznek, bűnösségükről a Fővárosi Törvényszék dönt. Ha elítélik, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!