szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A korai tavasz után jött súlyos fagy tett be a termelőknek.

Tragikus éve lehet idén a francia bortermelőknek: egy múlt heti fagy becslések szerint egymilliárd eurós (311 milliárd forintos) kárt okozott a Bordeaux-környéki szőlőültetvényeken. Pedig a világ leghíresebb borvidékén minden lehetséges eszközt bevetettek a kár megelőzésére: tüzeket gyújtottak a tőkék környékén, ventilátorokkal igyekeztek melegíteni a fagyos levegőt – idézi fel a Bloomberg.

A Bordeaux-t, és kisebb mértékben pedig másik két híres vidéket, Burgundiát és Champagne-t is elérő fagy a legsúlyosabb 1991 óta, és alaposan ronthatja a termelők tavaly még 8,25 milliárd eurós forgalmát. A Bloombergnek nyilatkozó borászok között volt olyan, akinek az ültetvény több mint kétharmada ment tönkre a korai tavasz után lecsapó fagy miatt, de olyan is, akinek semmi sem maradt.

A bordeaux-i borszövetség szerint a csúcsminőségű borokból idén 40 százalékkal kevesebb készülhet a tavalyi mennyiséghez képest. Egy dologban reménykednek a termelők: a csúcséveknek számító 1945-ben és 1961-ben is a mostanihoz hasonló súlyos fagy tizedelte meg a termést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket