szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány kedvenc építésze által tervezett Hagymaház rekonstrukciója után jöhet a nagyüzem.

A hódmezővásárhelyi Építészmester Zrt. újíthatja fel a makói Hagymaházat – derül ki a Közbeszerzési Értesítőben közzétett hirdetményből. A cég a tervezett 98 millió forintnál picit magasabb összegért, 101,3 millió forintért vállalja a Makovecz Imre által tervezett épület rekonstrukcióját.

A makói kulturális központ 1998-ban átadott épülete volt az első középület, amelyet Makovecz szülővárosa számára tervezett.  A négytornyú épületet 2007-ben már egyszer fel kellett újítani, ám ennek ellenére szomorú állapotban van. A Délmagyar beszámolója szerint mállik és reped a külső vakolata, be is ázik. A tetőszigetelést azért is ki kell cserélni, mert a tönkrement fóliaréteg miatt nagy a hőveszteség.

A felújítás lehet a nyitánya annak a nagyszabású tervnek, amelynek a keretében a 2011-ben elhunyt építész fiókban maradt terveit is megvalósíthatanák. A következő lépés az új makói városi könyvtár megépítése lehet. Az erre vonatkozó indítványt februárban szavazta meg a kormány, és 2,6 milliárd forintot szánnak rá, illetve a környék rehabilitációjára. Itt egyelőre a régi könyvtár bontásnál tartanak, amelyet szintén az Építészmester Zrt. végez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

Nem tudták kihasználni a Makovecz-házakat, hát most bővítik milliárdokból

A kormány azt ígérte, hogy 2018-ig az elhunyt Makovecz Imre minden fiókban maradt tervét felépítik. A program leginkább Makót érinti, ahol 2,6 milliárd forintból könyvtár épül, megújul a kihasználtság hiányában bezárt mozi, és új épületegyüttest kap a veszteséges fürdő. Mindennek a tetejébe az építész stílusát követve építik át a környező köztereket. A pénz nem számít, és erre Lázár János a garancia.