szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagy múltú energetikai cég itteni leányvállalatában szerzett többségi tulajdont a felcsúti polgármesterhez köthető két tőzsdei cég két nappal az után, hogy bejelentették: hamarosan kiírják az első tendereket a Paks II beruházáshoz.

Többségi tulajdont szerzett a cseh Královopolská Ria (KPRIA) magyarországi leányvállalatában az Opimus és a Konzum, a két tőzsdén jegyzett cég a tranzakciót a BÉT honlapján jelentette be.  A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, egymáshoz egyre több szállal kötődő két társaság a vásárlással a világ 8 országában jelenlévő hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési- és vegyipari mérnöki, illetve kivitelezői tevékenységgel foglalkozó vállalat itteni leánya felett szerzett irányítást.

A KPRIA nem új a portfolióban: a magyar leányvállalatot 2015 szeptemberében a Konzum alapította a cseh anyacéggel együtt, eddig 45 százalékot birtokolt belőle. Most ehhez még 6 százalékot vásárolt, majd pakettje nagyobbik hányadát tovább is adta az Opimusnak. Így utóbbi a KPRIA részvényeinek a 40 százalékát birtokolja, míg a Konzumé 11 százalék. Emelett a brnói anyacégé 44 százalék, Szabó Gejza szlovákiai üzletemberé pedig 5 százalék.

A közlemény afelől sem hagy kétséget, mi a tulajdonosok célja: a cégek közös magyarországi leányvállalatukkal további terjeszkedésre készülnek a régióban, elsősorban a hagyományos és atomerőművi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén.

Az 1889-ben alapított Královopolská Ria Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb tervezőmérnöki, kivitelezési és tanácsadói tevékenységet végző cége, amely az erőművek tervezésében és tesztelésében is tapasztalt. A világ 8 államában (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Bahrein, Türkmenisztán, Csehország, Szlovákia és Magyarország) jelenlévő, főleg erőművi, szennyvízkezelési és vegyipari tevékenységgel foglalkozó vállalata a világ számos országában rendelkezik referenciákkal. Megrendelői közé tartozik többek között a Skoda, a Slovnaft, a Dukovany és Temelini Atomerőmű, az Alstom és a Volkswagen.

Mészáros Lőrinc tehát ismét jó érzékkel lépett, hiszen már a következő hetekben kiírhatja az orosz fővállalkozó a Paks II-höz kapcsolódó első tendereket. Ezt két napja jelentette be Valerij Zorja, az orosz ASZE atomenergetikai mérnöki vállalatcsoport illetékese egy budapesti konferencián.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak