szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Javában tart a feltöltős SIM-kártyát használók adategyeztetése, és ezt a csalók is megpróbálják kihasználni.

Az adathalászok is megpróbálják felhasználni, hogy a feltöltős SIM-kártyák tulajdonosait adategyeztetésre kötelezték. A szolgáltatók kötelesek ellenőrizni az új előfizetők személyazonosságát, valamint a már meglévő felöltőkártyás ügyfelek adatait is egyeztetniük kell. Egyre többekhez jut el a hír, hogy jelezniük kell az adataikat a szolgáltatók felé, ezzel pedig csalók is megpróbálnak visszaélni. A magát a Vodafone munkatársának kiadó hívó nem csak a személyes adatokat kéri el, hanem az ügyfél személyi igazolványának és lakcímkártyájának számát is.

A cég ügyfélszolgálatán megerősítették: a Vodafone nem hív fel senkit sem azért, hogy egyeztessék az adatokat, telefonon ezt csak az teheti meg, aki maga hívja fel a 1270-es ügyfélszolgálati számot.

A Vodafone sajtóosztályán elmondták: a kártyák beazonosítása miatt kizárólag négy telefonszámról indítanak adategyeztető hívást. A telefonszámok, amelyek valóban a céghez tartoznak, a következők:

+36 70 700 1270

+36 70 440 4484

+36 70 440 4461

+36 70 440 4471

Amennyiben más számról érkezik megkeresés, azt kérik, se adja meg személyes adatait, hanem azonnal szakítsa meg a hívást.

A személyi igazolványt (vagy helyette útlevelet, esetleg jogosítványt) és a lakcímkártyát az adategyeztetésnél valóban elkérik, de ha valakit erre hivatkozva hívnak fel, akkor már érdemes gyanakodnia. Azt pedig nem lehet elégszer elmondani: a legnagyobb biztonsági kockázat még mindig a felhasználó jóhiszeműsége – aki nem tudja biztosan, hogy honnan hívják fel, ne adja ki az adatait, bármilyen hivatalosnak is tűnik a hívás.

Az adategyeztetést mindhárom szolgáltatónál el lehet intézni személyesen és az ügyfélszolgálatot felhívva is, a Telekom és a Telenor ügyfelei pedig már az interneten is túleshetnek ezen  a procedúrán. A Vodafone azt ígéri, június elejétől indul náluk is az online ügyintézés. A végső határidő június 30-a, aki addig nem lép, annak júliustól megszűnik a száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gombából készít cipőt az Adidas

Gombából készít cipőt az Adidas

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára Jászapátiban

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára Jászapátiban

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát