szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Költségvetési csalás gyanújával vádemelést javasolt a NAV az ügyészségnek a Gattyán György Docler-csoportját érintő ügyben. Az ügyészség szerint azonban nem történt bűncselekmény. Gattyánnak ugyanakkor van egy másik, 5 éve húzódó ügye is.

Hiába javasolt vádemelést a NAV a vagyonát felnőttfilmekkel is gyarapító Gattyán György ellen, a IX. kerületi ügyészség úgy döntött, ejti a vádat, és lezárja a nyomozást ellene – írta pénteken a Magyar Nemzet.

A költségvetési csalás elkövetése nem volt kétséget kizáróan megállapítható – indokolt a Fővárosi Főügyészség. A Docler cégcsoportot érintő ügynek egyébként Gattyán mellett még öt gyanúsítottja volt, köztük egy ismert könyvvizsgáló cég munkatársa, valamint a vállalkozás két ügyvezetője.

Ugyanakkor Gattyán ellen folyamatban van egy másik ügy is, amely szintén költségvetési csalás miatt indult.

2012 óta húzódik egy adójogi vita a NAV és a vállalkozó között. Az adóhatóság megszállta a Docler-csoportot, mert a gyanú szerint internetespornó-bevételeik után az adó nem a hazai, hanem a portugál költségvetésbe folyt be. Gattyánék bérbe adták egyik pornószájtjuk know-how-ját a portugál Lalib nevű cégnek. A NAV emiatt arra gyanakodott, hogy a két cég közti megállapodás célja a magyar adótörvények kijátszása volt, miközben a valós döntéshozó továbbra is Gattyán volt.

A NAV mindezért óriási összeget rótt ki adókülönbözetként, és zár alá vette a cégcsoport vagyonát. Ebben az ügyben az eljárás továbbra is tart, ismeretlen tettes ellen nyomoznak. Az évek óta húzódó ügyben Gattyán kezdeményezésére egyszer már az Európai Bíróság is ítéletet mondott: 2015-ös határozatuk szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a magyar adóhatóság nem minősíthette volna visszaélésnek Gattyánék bizniszét. A NAV-nak fel kellett volna vennie a kapcsolatot a portugál hatóságokkal – mondta ki a bíróság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Gattyántól venne villát Andy Vajna?

Elővásárlási joga van a költségvetési csalással gyanúsított vállalkozó, Gattyán György villájára Andy Vajna filmügyi kormánybiztos cégének – állítja a Magyar Nemzet. Vajna most bérli az ingatlant a milliárdostól.

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

A járvány alatt sem állt le Európa meghódításával Kína

A járvány alatt sem állt le Európa meghódításával Kína