Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

Úgy néz ki, hogy a csütörtökön indított első tendert máris törölték. Legalábbis ez olvasható a Roszatom orosz honlapján. A turbinabeszerzési pályázattal ezen kívül is van gond.

Egyelőre nem világos, hogy a csütörtöki tenderkiírás miről is szól. Megjelent a híre, hogy a Roszatom kiírta az első tendert a Paks II. projektben, ám a 770,6 millió euró értékű tétel, ami az összesen 12 milliárd euróból építendő új erőmű két (Paks 5 és Paks 6) blokkjának turbinacsarnokára vonatkozik, nem igazán paraméterezhető. Az igen, hogy az alap és kiegészítő berendezéseinek gyártására, illetve szállítására szóló pályázat leadási határideje - ahogyan azt az orosz sajtó helyesen megírta -: július 6-a, és az is, hogy a  benyújtott ajánlatok elbírását, illetve a tender eredményét az ígéret szerint július 26-ig hirdetik ki.

Csakhogy a turbinatenderről nem derül ki, hogy pontosan miről is szól. A címből ("manufacture and supply of the main and auxiliary equipment of turbine building for Paks NPP Power Units 5, 6" vagyis:
A Paksi Atomerőmű 5, 6 számú turbinaépületének fő- és segédberendezéseinek gyártása és szállítása) sem érthetőbb, hogy abba tehát a turbinák és a generátorok is beleértendők, vagy csak az épületekről szól ez a biznisz; esetleg a működtetéséhez szükséges gépészetről is - vagy sem.
Mindez csak azért érdekes, mert egy, a nukleáris erőműpiac beszerzési oldalára is rálátó egyik forrás jelezte, hogy a "kikiáltási ár turbinástúl és generátorostul olcsónak tűnik, az épületekért meg ez az ár túlontúl soknak".

Az biztos, hogy a Paks II. projekt orosz bejelentéseire rátapadó Portfóliónak tavaly novemberben hivatalosan azt mondták, hogy "a várhatóan 10-12 milliárd euró költséggel felépülő Paks II. beruházáson belül a turbinasziget megépítésének becsült költsége elérheti a 3 milliárd eurót, amelyből a turbina, a generátor, valamint az ezekhez közvetlenül kapcsolódó segédüzemi berendezések értéke mintegy 1 milliárd eurót tehet ki."

©

Ennél is meglepőbb azonban, hogy a kiírás honlaja szerint a tendert máris visszavonták. A Rosztom weboldalán található oldalon legalábbis "cancelled" a kiírás státusa. Ez vagy azt jelenti hogy a július 6-i beadási határidő előtt, egy nappal a kiírás után már meg is van a nyerő kombináció, vagy azt, hogy a tender mégsem startolhat el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0

Okoswifi vs. gyakorlatlan, ámde gyanakvó tesztelők – 1:0

Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten