szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt három évben egyértelmű javulás tapasztalható a magyarországi tejiparban. Hatszor annyi hazai 1,5-ös tejet iszunk, mint hat éve.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a hazai tejtermelés 2013 és 2016 között 10 százalékkal nőtt. A feldolgozók által felvásárolt termelői nyerstej mennyisége 13 százalékkal emelkedett ugyanebben az időszakban.

Harcz Zoltánt, a terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: az utóbbi hat évben az átlagos tejtermék-fogyasztás folyamatosan emelkedett. Például az 1,5 százalékos zsírtartalmú, magyarországi előállítású UHT tejek belföldi eladása 2011-2016-ban a hatszorosára nőtt.

De szinte valamennyi főbb tejtermék gyártása emelkedett, a vajé hat év alatt például 54 százalékkal. Ezen időszak alatt a trappista sajt belföldi értékesítése 53 százalékos emelkedést mutatott.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!