szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nyírő Gyula Kórházban történt visszaélések miatt ítélték el csalásért azt a Vereczkey Attilát, akinek a nevéhez köthető cég nemrég kutatás-fejlesztésre nyert támogatást. Vereczkey Attila ügyeiben az elmúlt években fellépett már a Magyar Orvosi Kamara, a NAV és az ÁNTSZ is.

130 millió forint vissza nem térítendő támogatással dotálta az állam a Vereczkey Attila nőgyógyász nevéhez köthető Humán Reprodukciós Intézet Kft.-t. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "a meddőség hatékonyabb kezelését szolgáló orvos-szakmai protokoll szolgáltatásfejlesztésére" ítélte meg a pénzt – adta hírül az Index. A projekt teljes költsége 200 millió forint volt.

A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatására kiírt pályázaton egyébként még az Origo kiadója nyert 340 millió forintot az "Email 2.0" kifejlesztésére a június 8-i döntés alapján.

©

Vereckzey Attila a nyertes cég ügyvezetője, a cég tulajdonosa pedig egy másik vállalkozás, amelyet az orvos nyolcvanéves édesanyja és testvére visz.

Vereckzey Attilát 88 rendbeli csalás miatt ítélték el első- és másodfokon is. A Nyírő Gyula Kórház orvosaként két társával olyan beavatkozásokért kértek pénzt, amelyeket a tb is finanszírozott. A megtévesztett betegektől 100-300 ezer forintos összegeket szedtek el. Emiatt első fokon 2014-ben két év felfüggesztett börtönre és 1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélték, majd 2016-ban másodfokon jogerősen megítélték a pénzbüntetést, de a börtönt elengedték.

Mint arról a hvg.hu hírt adott, az ügyet a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága is vizsgálta, és arra jutott, hogy az elkövetett csalások súlyos etikai vétségnek minősülnek, ám abszurd jogi helyzetre hivatkozva megszüntették az eljárást az orvos ellen. A Magyar Orvosi Kamara 2004-ben és 2006-ban más ügyekben már elmarasztalta Vereczkeyt.

Az orvost 2006 tavaszán megrovásban részesítették azért, mert meghamisította orvosi működési bizonyítványát, és a hamis dokumentumot nyújtotta be egy közbeszerzésben.

2015-ben az adóhatóság szégyenlistáján szerepelt 140 millió forintos tartozással.

Vereczkey Attila nevéhez köthető a Versys Clinics nevű cég is, amely pénzért végzett egy még kísérletinek számító kezelést, a genetikai PGS vizsgálatot. Az eljárást az ÁNTSZ azonnali hatállyal betiltotta.

Pontosítás

Cikkünk megjelenését követően Dr. Vereczkey Attila az alábbiak közlésére kérte lapunkat:

„A cikkben említett állami támogatást a Humán Reprodukciós Intézet Kft. kapta, nem pedig Vereczkey Attila.

A cikkben említett eljárások az orvos szakmai tevékenységével nem voltak összefüggésben.

A Vereczkey Attilához köthető cég korábban az ÁNTSZ engedélye alapján végezte tevékenységét, melyet azt követően beszüntetett, hogy az ÁNTSZ ezen engedélyező határozatot visszavonta.”

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!