szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem a turizmus, a fegyverexport nőtt elképesztő mértékben déli szomszédunknál. Rekordmennyiségű fegyvert adtak el Szaúd-Arábiának. Logikus, hogy a hadsereg próbál megszabadulni a kilencvenes évek fegyverkészleteitől – írja az ügyet megszellőztető Vecernji List.

A horvát fegyverexport 2016-ban 60 százalékkal nőtt 2015-höz képest a gazdasági minisztérium által közzétett legfrissebb adatok szerint – írta a Vecernji List című horvát napilap hétfőn.

Zágráb rekordmennyiségű fegyvert adott el Szaúd-Arábiának is: 2015-höz képest csaknem tizenháromszoros volt a növekedés.

A lap azt írta: oknyomozó újságírók úgy vélik, Szaúd-Arábia ezekkel a fegyverekkel a szíriai harcmezőkön harcoló csoportokat segíti. Ugyanakkor az újság szerint Horvátországnak hivatalosan nincs tudomása arról, hogy a Szaúd-Arábiába szállított fegyverek Szíriába kerülnének, a két ország közötti szerződésben ugyanis az áll, hogy Szaúd-Arábia a végső felhasználója ezeknek a fegyvereknek. 

A lap beszámolt arról is, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen fegyvereket szállít Horvátország a Közel-Keletre, mert mindez államtitok. Hozzátette azonban, hogy nagy valószínűséggel a 90-es évek készleteiről van szó. 

Az újság kiemelte: Horvátország nem titkolja, hogy megpróbálja kiüríteni a katonai raktárait, mert a délszláv háborúból megmaradt fegyvereknek és lőszereknek hamarosan lejár a szavatossági idejük. "Mivel megsemmisítésük drága, logikus, hogy a hadsereg megpróbálja eladni ezeket" – írta a lap.

Horvátország 2014-ben 75 millió euró, 2015-ben 136 millió euró, 2016-ban 226 millió euró értékben exportált fegyvert külföldi országokba, köztük az Egyesült Államokba.

Ahogy nőtt a fegyverexport, úgy lettek egyre titkosabbak az ügyletek adatai

– írták. A Vecernji List kérdéseire az illetékes minisztérium azt válaszolta: "egyes részletes adatok a termékek csoportját illetően szigorúan titkosak, ezért nem bocsáthatjuk rendelkezésükre". A lap ezt úgy értékelte: "furcsa ez a nagy óvatosság, mert ez éppen arra enged következtetni, hogy valami gyanús dolog folyik a hátérben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt