szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A kecskegidák kiváló terápiás eszköznek bizonyultak, segítenek a napi stressz elfelejtésében - vallják azok az amerikai oktatók, akik működő vállalkozást építettek a kecskék és a jóga szimbiózisára. Bizarrul hangzik, de a kecskejógafarmok annyira sikeresek, hogy az egyik telepen már 1200 fős a várólista.

Híres filmszereplőknek öltöztették be a kiskecskéket a múlt hétvégén egy arizonai farmon. Nem farsang volt, csupán egy jógaóra, ami az ott mindennaposnak számító, kecskékkel feldobott gyakorláshoz képest mindössze a jelmezek miatt volt különleges.

Akadtak Jurassic-kecskék, "Goatbusterek", és a Karib-tenger kecskéi is képviseltették magukat – legalábbis ami a külcsínt illeti. A programra már hetekkel előre elfogytak a 10 dolláros belépőjegyek, igaz, a farmon mindössze hatvanan tudnak egyszerre jógázni. Az arizonai farmra rendszeresen látogatnak el a jóga szerelmesei más amerikai államokból is, sőt többször bukkantak már fel a relaxálók közt indiai vendégek is, akik külön ezért az élményért utaztak át az óceánon.

Mit találjon ki, hogy feldobja az unalmas ászanákat?

April Gould és Sarah Williams több évtizedes barátság után társult a sajátos vállalkozásra. Sarah több mint húsz éve oktat jógát, emellett állószörfkölcsönzője van, végzettségét tekintve pedig fitneszoktató. Már az sem volt hétköznapi, amikor pár éve elkezdett a szörfdeszkán jógázni a vállalkozó szellemű tanítványaival. Aztán ahogyan a nyárnak vége lett, gondolkodóba esett: ha már nem lehet majd a vízen jógázni, mit találjon ki, hogy feldobja az unalmas ászanákat?

Barátnője, April Gould régóta egy farmon él Arizona nyugati részén, és kecskéket tart. Mielőtt megvásárolta a háromholdnyi területet, profi vízisíelő volt. Újdonsült farmerként viszont egyrészt sürgősen meg kellett oldania a fűnyírást, másrészt úgy gondolta, a gyerekeinek játszótársakra van szükségük – a közös megoldást a kiskecskékben látta meg. Hamar rájött, hogy őt is tökéletesen kikapcsolja, ha együtt edz az állatkákkal. Így aztán tavaly összeállt Sarah-val, és meghirdették a kecskejógát.

A kecskegidák kiváló terápiás eszköznek bizonyultak, segítenek a napi stressz elfelejtésében. Hiszen hogyan is lehet valaki szomorú, amikor egy apró jószág sétálgat mellette? – reklámozzák a szolgáltatást.

Mindenképpen csoportban ajánlják a terápiát, azt mondják, úgy nagyobb móka. Azért magánóradíjat is megszabtak: ha valaki egy órán át egyedül akarja maga körül látni az összes kecskét, miközben például úgynevezett hegytartásban pihen, 500 dollárért azt is megteheti.

Több kecskejógafarmot is elbír az USA

„A legmókásabb a gyakorlók reakcióját figyelni, amikor valamilyen bonyolult pózban vannak, s egy kiskecske odamegy hozzájuk. Tény, hogy elvonja a figyelmüket a koncentrálástól, de ez akkor is pozitív hatás” – mondja Lainey Morse, aki Oregon államban működtet hasonló kecskejógafarmot. Morse az arizonai Phoenixből költözött a festői farmra – eredetileg puszta hóbortból. Egyszer egy szülinapi partin egy jógaoktató anyuka fordult hozzá az első hallásra furcsán hangzó ötlettel: „Jógaórákat kellene tartanod ezen az idilli helyen.” Mire Morse azt felelte: „Oké, de csak ha a kecskék is beszállhatnak.”

Morse a saját bőrén is érzi a kecskejóga jótékony hatását. Mintegy másfél évvel ezelőtt ugyanis súlyos autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála, és emiatt nehéz időszak következett az életében. „Tudom, hogy bizarrul hangzik, de igenis sok embernek segít a kecskejóga. Idejönnek tele aggodalommal, depressziósok, sokan éppen meggyógyultak rákból vagy más súlyos betegségből. Azt nem állítom, hogy ez mindenkit meggyógyít, de segít elviselni, amin az ember épp keresztülmegy” – teszi hozzá.

A kecskejóga-foglalkozások mára annyira népszerűek lettek Oregonban is, hogy a várólista 1200 fősre nőtt. A farmon a kiskecskék szabadon kószálhatnak, s így a jógázókat is megközelíthetik. Nem ritka, hogy megszaglásszák az éppen valamelyik fordított ászanában elhelyezkedő jógázót, néha pedig felfelé néző kecske ágaskodik a lefelé néző kutyapózban merengő kuncsafton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén