szerző:
hvg.hu

Balatonfüreden sétáltunk a FINA úszó világbajnokság helyszíneinél. És ma már bele se merünk gondolni, mi lenne, ha Magyarországon rendeznék az olimpiát.

A módosított határidő szerint ma kellene zárulnia a balatonfüredi mélygarázs átadásának. Ez a procedúra 15 napig tart – ehhez képest 15-én már a versenyek is elkezdődnek a 17. FINA világbajnokság balatoni helyszínén. És azok a munkálatokat, amelyeket csütörtökön láttunk a helyszínen, egyáltalán nem az utolsó simításokra emlékeztettek minket, a helyzet semmivel sem lett jobb, mint amikor a 444.hu munkatársai ott jártak korábban.

©

A mélygarázs építése tavaly decemberben indult, a nyertes ajánlattevő Gótika Kft. 3,43 milliárd forintért vállalta a létesítmény megvalósítását. A tender kiírói ennek kevesebb mint a felével, 1,6 milliárd forinttal számoltak. A plusz összeget nem ajándékba kapta a társaság: ezért egy parkolóház építését vállalták ugyancsak Balatonfüred belvárosában, erről azonban később letettek.

©

Az összeg természetesen így is növekedett, így már 1,85 milliárd forintnál áll – vagyis egy parkolóhely több mint 10 millió forintba kerül. A költségek növekedését a kivitelező (és alvállalkozója) azzal magyarázta, hogy a közművek kiváltása jóval nagyobb munkát igényelt, mint tervezték. (De legalább megoldódott a helyszín, a Zákonyi utca régóta megoldatlan csapadékelvezetése - véli a város vezetése.)

©

A hatezer négyzetméteres mélygarázshoz két akadálymentes lift tartozik majd, a város forgalmát elnézve pedig a világbajnokság után is kihasznált lehet – ezen a területen ma óránként 4-500 forintért lehet parkolni, míg a 71-es út túloldalán 170 forint a parkolási díj.

Ami az átadást illeti: Az eredeti szerződés szerint május 31-e volt az átadás-átvétel kezdetének a határideje. Április végén az önkormányzat még arról tájékoztatott: június 20-tól próbaüzemben működik a mélygarázs, amelyet legkésőbb július 5-én átadnak.

©

Néhány héttel később már nem voltak ennyire sem optimisták: az önkormányzat május 18-án tartott rendkívüli ülést a parkoló fedezetének biztosításával kapcsolatban. Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül: még akkor sem volt teljes a kiviteli terv, ráadásul a fővállalkozó Gótika Kft.-nek is likviditási problémái akadtak. A társaság a jegyzőkönyv szerint a munkák elhúzódása miatt nem tudta kiszámlázni a megvásárolt anyagokat sem.

Kérdés, hogyan tudta a tendert elvinni a kicsi, az Opten adatbázisa szerint mindössze 18 fős balatonfüredi társaság olyan mamutcégek elől, mint a szintén bejelentkező West Hungária Bau Kft. vagy az A-Híd. A testületi ülés jegyzőkönyve közelebb vihet a megoldáshoz: „ezekkel a kondíciókkal, hogy mínusz 500 millió forinttal olcsóbban vállalta be a Gótika, hogy mínusz hat hónappal később tudta elkezdeni, hogy nem azok voltak a tervek, amikor alapján az ajánlatokat adták a vállalkozások; nagyon sok mindenről nem érdemes most egyezkedni. Kész kell lenni, nem lenne jó, ha Füred ebbe sérülne” – mondta a májusi ülésen Pálfy Sándor, a város volt polgármestere.

©

Az átadás határidejét végül június 15-re módosították, az alvállalkozóként bevont Swietelsky vezetője pedig azt mondta a polgármesternek az jegyzőkönyv alapján, „Somogyi István úgy érzi, hogy a mostani ütemterv szerint június 30-ig ez meglesz.”

A felszínre egyelőre zöldterületet terveznek, egyelőre még ennek sincs nyoma, csak a parti sétánnyal párhuzamos – amúgy az építési területen húzódó – bicikliút van kész.

©

A balatonfüredi helyszín a nyíltvízi úszóversenyeknek ad otthont. A Tagore-sétányon 1500 fős lelátóról lehet nézni a versenyeket, amelyek a hajókikötő mellett, a partnál kéregető hattyúk kedvenc helyén zajlanak majd. A lelátók sokkal jobban állnak, mint a garázs felszíni munkálatai, de még azok sincsenek készen.

©

A sétány szélén még épülnek a lelátók, a például az öltözőknek helyet adó, egyelőre elkerített bódésor már áll. A tervek szerint a masters világbajnokság után, a szervezők ígérete alapján augusztus 18-ig bontják el – öt nappal a borhetek kezdete után.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Újra bajnok a Juve

Újra bajnok a Juve