szerző:
hvg.hu/MTI

A reggel kivitt magyar csoport bajba került a törökországi Antalyában.

Fizetésképtelenséget jelentett vasárnap kora este a Green Holidays Kft., a társaság szervezésében délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el.

A családjával egy törökországi szállodában várakozó utas, Novák Zsuzsanna az MTI-nek elmondta, 10.20-kor landoltak  Antalyában, de a reptéren senki nem várta őket, az utazási iroda a telefont se vette fel. Először még azt a tájékoztatást kapták, hogy sokan nem abba a szállodába kerülnek, amit lefoglaltak, majd azt mondták, akkor maradhatnak, ha egy napot kifizetnek, de később már az egész hét kifizetését kérték - mondta.

A Green Holiday honlapján vasárnap este azt közölte, hogy a társaság vagyoni biztosítékát az UNIQA Biztosító Zrt. szolgáltatja. A szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. A Turizmus Online azt írja, az utasok órákat vártak a reptéren, ahol először azt mondták neki, a foglalási rendszer összeomlása okoz problémát, azonban később az utazásszervező kiadott egy közleményt, amelyben elismerte, nem tudja vállalni a szerződéses kötelezettségeiket. A portál szerint váratlan lépést tett az iroda, pár nappal ezelőtt ugyanis még óriási akciót hirdetett. A fizetésképtelenség bejelentése óta az iroda honlapja és Facebook oldala sem működik már.

Az M1-nek nyilatkozva az ankarai magyar nagykövet vasárnap este aztán elmondta: a képviselet munkatársai már a helyszínen vannak, hogy segítsenek a mintegy 180 magyarnak. Kiss Gábor ismertette, kora délután érkeztek az első segélykérő hívások, hogy az Antalyába érkezett magyarok csoportjáért senki nem ment ki a repülőtérre. Néhány órás várakozás után az utazási iroda török partnere buszokat küldött értük és elvitték őket a szállodákba. A nagykövetség négy munkatársa - köztük három konzul - érkezett a helyszínre, hogy segítsen elhelyezni szállodákba az utasokat.

Az előddel is voltak bajok

A Green Holiday elődje a Green Travel volt, amelynek utazásszervezői engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 2016 novemberében visszavonta. A Turizmus Online korábbi cikke szerint a tulajdonos akkor azt hangsúlyozta, hogy az utazási iroda nem ment csődbe, csak nem tudta igazolni a hivatal felé - a jogszabályok alapján az elmúlt három év legmagasabb - vagyoni biztosítékát, miután a 2016-os szezon nem alakult a várakozásoknak megfelően. A Green Travelnak 1 milliárd 650 millió forint vagyoni biztosítékot kellett volna igazolnia. Ezért  úgy döntöttek, hogy a Green Travel helyett a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább.

Tavaly jelentősen visszaesett az európai, köztük a magyar turisták érdeklődése is a törökországi utazások iránt az év eleji terrortámadások, főleg a 12 német állampolgár életét kioltó januári isztambuli merénylet miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nincs már magyar krumpli a boltokban

Nincs már magyar krumpli a boltokban

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

Elkaszálta a Microsoft a funkciót, ami a Windows 10 nagy újdonsága lett volna

Elkaszálta a Microsoft a funkciót, ami a Windows 10 nagy újdonsága lett volna

Hajba kaptak a pizzások Egerben, verés, fojtogatás lett a vége

Hajba kaptak a pizzások Egerben, verés, fojtogatás lett a vége

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter