szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A reggel kivitt magyar csoport bajba került a törökországi Antalyában.

Fizetésképtelenséget jelentett vasárnap kora este a Green Holidays Kft., a társaság szervezésében délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el.

A családjával egy törökországi szállodában várakozó utas, Novák Zsuzsanna az MTI-nek elmondta, 10.20-kor landoltak  Antalyában, de a reptéren senki nem várta őket, az utazási iroda a telefont se vette fel. Először még azt a tájékoztatást kapták, hogy sokan nem abba a szállodába kerülnek, amit lefoglaltak, majd azt mondták, akkor maradhatnak, ha egy napot kifizetnek, de később már az egész hét kifizetését kérték - mondta.

A Green Holiday honlapján vasárnap este azt közölte, hogy a társaság vagyoni biztosítékát az UNIQA Biztosító Zrt. szolgáltatja. A szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. A Turizmus Online azt írja, az utasok órákat vártak a reptéren, ahol először azt mondták neki, a foglalási rendszer összeomlása okoz problémát, azonban később az utazásszervező kiadott egy közleményt, amelyben elismerte, nem tudja vállalni a szerződéses kötelezettségeiket. A portál szerint váratlan lépést tett az iroda, pár nappal ezelőtt ugyanis még óriási akciót hirdetett. A fizetésképtelenség bejelentése óta az iroda honlapja és Facebook oldala sem működik már.

Az M1-nek nyilatkozva az ankarai magyar nagykövet vasárnap este aztán elmondta: a képviselet munkatársai már a helyszínen vannak, hogy segítsenek a mintegy 180 magyarnak. Kiss Gábor ismertette, kora délután érkeztek az első segélykérő hívások, hogy az Antalyába érkezett magyarok csoportjáért senki nem ment ki a repülőtérre. Néhány órás várakozás után az utazási iroda török partnere buszokat küldött értük és elvitték őket a szállodákba. A nagykövetség négy munkatársa - köztük három konzul - érkezett a helyszínre, hogy segítsen elhelyezni szállodákba az utasokat.

Az előddel is voltak bajok

A Green Holiday elődje a Green Travel volt, amelynek utazásszervezői engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 2016 novemberében visszavonta. A Turizmus Online korábbi cikke szerint a tulajdonos akkor azt hangsúlyozta, hogy az utazási iroda nem ment csődbe, csak nem tudta igazolni a hivatal felé - a jogszabályok alapján az elmúlt három év legmagasabb - vagyoni biztosítékát, miután a 2016-os szezon nem alakult a várakozásoknak megfelően. A Green Travelnak 1 milliárd 650 millió forint vagyoni biztosítékot kellett volna igazolnia. Ezért  úgy döntöttek, hogy a Green Travel helyett a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább.

Tavaly jelentősen visszaesett az európai, köztük a magyar turisták érdeklődése is a törökországi utazások iránt az év eleji terrortámadások, főleg a 12 német állampolgár életét kioltó januári isztambuli merénylet miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem lesz túl nagy meglepetés a Samsung Galaxy S21 Ultra akkumulátora

Nem lesz túl nagy meglepetés a Samsung Galaxy S21 Ultra akkumulátora

Karanténlistára került Budapest Németországban

Karanténlistára került Budapest Németországban

Vesztegetést ígértek, de elrakták a pénzt

Vesztegetést ígértek, de elrakták a pénzt