szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amiért januárban még 817 milliót kért a felszámoló, és 370 millióért nem adta, azt márciusban 300 millióért már odaadta egy Mészáros Lőrinchez köthető cégnek.

Mészáros Lőrinc cége, a Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagjának offshore-alapítású cége a legalacsonyabb ajánlattal vásárolta meg a balatonakali kempinget – írja a 24.hu. A Konzum Nyrt. eddig csak üzemeltette a balatoni kempingeket, a céghez összesen 12 tóparti kemping tartozik. Mészáros köre most azonban jutányos áron meg is vásárolta az egyik kempinget, amelyet korábban a Holiday-Park Akali Kft. birtokolt.

A szálláshelyet két, eredetileg különálló kemping összevonásával hozták létre, de a korábbi tulajdonos cég felszámolása során a felszámoló eladta a felét, a Holiday kempinget az SSS Group nevű cégnek, idén pedig ezután már csak a Strand kemping nyitott ki.

Most viszont ezt is eladták, ráadásul a Zion Europe Kft.-nek, amelynek ügyvezetője Linczényi Aladin Ádám, a Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagja, aki egyben a Hunguest Hotels Zrt. egyik felügyelőbizottsági tagja is. A Konzum Nyrt. Mészáros egyik tőzsdei vállalkozása, amelyben maga is rendelkezik 19,57 százalékos részesedéssel, de tulajdonos a jó barátja, Jászai Gellért, aki a korábban a balatoni kempingeket tulajdonló, majd összeomló SCD-csoport vezérigazgatója volt.

Az Opten cégadatai szerint a Zion Europe Kft.-t idén januárban alapította egy Seychelle-szigeteki cég, a DENTHOLM CORP., de a vállalkozás csak két hónapig volt tulajdonos, ezután a BLT Ingatlan Kft.-é (a BLT Group Zrt. leányvállalata) lett a cég. A BLT Group Zrt. a Konzum Nyrt. résztulajdonában áll, ez a cég vásárolta fel áprilisban a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a Balatontouristot. Linczényi májusban vette át az irányítást a Zion Europe-ban.

A Zion Europe Kft. főtevékenysége "saját tulajdonú ingatlan adásvétele", és bár a társaság törzstőkéje 3 millió forint, a cég 293 millió forintért vette meg a Strand kempinget. A Konzum Nyrt. a lapnak megerősítette, hogy a közvetett érdekeltségébe tartozó BLT Group Zrt. leányvállalata (a Zion Europe) vásárolta meg a Holiday-Strand Kemping területét, durván 3,6 hektárt, így annak a továbbiakban Mészáros Lőrinc cége lesz az üzemeltetője, Linczényi cége pedig a tulajdonos.

A Strand kempinget 2016 tavaszán irányárként még 370 millió forintért próbálták eladni, egy 333 millió forintos ajánlatot pedig a felszámoló akkor még azzal utasított el, hogy "a benyújtott vételár nem megfelelő". Az idén a kiírásba bekerült egy új terület, a két kemping előtt végigfutó 2-5 méteres sáv bérleti joga is, az irányár pedig 817 millióra ugrott.

Még januárban érkezett egy 370 milliós ajánlat, amit szintén kevesellt a felszámoló, így érvénytelenítették a pályázatot, majd márciusban bár azonos tartalommal írták ki ismét, meglepetésre egyből elfogadták a Zion Europe Kft. lényegesen szerényebb, 300 milliós árajánlatát.

Vagyis amiért januárban még 817 milliót kért a felszámoló, és 370 millióért nem adta, azt márciusban 300 millióért már odaadta egy Mészáros Lőrinchez köthető cégnek. A Konzum erről azt közölte, hogy az ingatlan vételárárát, illetve a bérleti díj mértékét üzleti titokként kezelik.

A Balatonakali Üdülőtulajdonosok Egyesületének tájékoztatója szerint a Holiday kemping helyén "üdülőpark" épül, az építkezés idén ősszel kezdődik, a Strand kemping új tulajdonosa pedig tárgyalásokat folytat az önkormányzattal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egymást falják fel az éhező jegesmedvék

Egymást falják fel az éhező jegesmedvék

Egy terelőjelzés reménytelen élete egy percben – videó

Egy terelőjelzés reménytelen élete egy percben – videó

Egy pakisztáni repülő miatt riasztották a honvédség Gripenjeit

Egy pakisztáni repülő miatt riasztották a honvédség Gripenjeit