szerző:
hvg.hu

A T-Systems szállította le a BKK jegyárusító automatáit, ehhez képest új fejlesztés a bírálatok és támadások miatt leállított online értékesítés.

Nemhogy közbeszerzési eljárást nem folytatott le, de előzetesen szerződést sem kötött a BKK a T-Systems Zrt-vel az online jegyrendszer kialakítására – írja a 24.hu. Az indok az időhiány lehetett, mivel a BKK a vizes vb indulásával egy időben el akarta indítani az internetes jegy- és bérletértékesítést.

Mindez elég fals magyarázat, annál is inkább, mivel a jegyárusító rendszer egyértelműen az automatákon keresztül már évek óta működő jegyértékesítő rendszert követi. Ráadásul a BKK már az e-jegy bevezetésére készül jó ideje – ehhez képest a 24.hu szerint a sokat bírált webshopot mindössze másfél-két hónap alatt rakta össze a közlekedési társaság informatikai szolgáltatásait biztosító T-Systems.

Átnéztük a jegyvásárló automaták felszereléséről és működtetéséről szóló, a BKK és a T-Systems között kötött szerződéseket, ám ezekben nyoma sincs egy esetleges webshop kialakításának. A két meghívásos tenderen egyébként több mint 8 milliárd forintos megbízást nyert el a T-Systems.

A közbeszerzés elmaradása annál is inkább kínos, mivel a beszerzés értéke jóval a közbeszerzési érték felett van. Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató szerint csak a rendszer üzemeltetése havi 22-25 millió forintjába kerül a társaságnak, ez éves szinten 264-300 millió forintot jelent. A rendszer kialakításáért nyilván ennél is magasabb egyszeri díjat számolhatott fel a T-Systems.

A webshopot egyébként a BKK leállította, amit az internetes oldalon található tájékoztatás szerint a rendszert érő támadásokkal magyarázza. Az interneten vásárolt jegyek és bérletek továbbra is használhatók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!