szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Néhány száz ember tüntetett kedden az Erzsébetvárosba vizionált csendrendelet-javaslat ellen. A résztvevők közül sokan feketébe öltöztek. A kora délutáni időpontban nagyrészt azok tüntettek, akik a bulinegyedben dolgoznak éjszakánként. A szervezők arra figyelmeztettek: a vigalmi negyed beszántásával nem csak az ott dolgozók, de az egész ország is rosszul járna.

Bárosok, Tibi atya emberei „Etil alakulat”-os pólóban, biztonsági őrök és civilek gyülekeztek a Madách téren kedd délután két óra előtt, hogy a korábbi, a bulinegyed megszüntetésére irányuló tüntetés és az erre reakcióként meglebegtetett csendrendelet ellen tiltakozzanak. A résztvevők a Madách térről a Király utcán és az Erzsébet körúton át a kerületi polgármesteri hivatal elé vonultak.

Feltűnő volt a sok fekete ruhás tüntető, és hamar kiderült, hogy nem véletlenről van szó. Egy hamburgert kínáló helyen dolgozó férfi kérdésünkre elmondta, hogy előre meg volt beszélve, hogy aki tud, jöjjön feketében. Ő ismerőseivel együtt a munkahelyük védelmében vonult.

Hasonló okból jött el egy anyuka is. Mint tőle megtudtuk, neki kisgyereke miatt fontos, hogy éjszakai munkahelye legyen. Szerinte a zaj nem zavaró, illetve ha mégis azzá válik, be lehet csukni az ablakokat. A pultosoknak pedig kiadott feladatuk, hogy tisztán tartsák a helyek környezetét, a biztonságiak rászólnak a zajongókra is, így csak a helyektől távolabbi, félreeső részeken jellemző szerinte, hogy a hangoskodás elharapózik.

„Ez pedig nem a mi feladatunk lenne, hogy ennek megoldásáról gondoskodjunk, hanem a rendőrségé”

– teszi hozzá.

©

Egy húsz év körüli, molinót tartó lány elmondja, ő is az egyik VII. kerületi kocsmában dolgozik. Mivel a tüntetést nagyrészt az itteni vendéglősök, tulajdonosok szervezték, a munkáltatók mondták a dolgozóknak, hogy aki tud, jöjjön ki. Szerinte ha életbe lépne egy rendelet a helyek 10 órás bezárásáról, a kocsmákbak lényegében teljesen le kéne húzniuk a rolót, hiszen annyi idő alatt nem lehet megtermelni a bevételt. Ha a bulineegyed megszűnik, az nem csak nekik lesz rossz, az ország egyik legfőbb turisztikai vonzereje is elvész majd.

A polgármesteri hivatalnál a résztvevők az út közben a szervezőktől kapott sárga-fekete lufikat a levegőbe engedték. Az egyik szervező rövid beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a bulinegyed ma már európai szinten híres, önálló turisztikai vonzerővé vált, amely rendkívül sok munkahelyet is teremt, és mindez spontán, egy forint állami támogatas nélkül jött létre, az itt megtermelt bevétellel pedig az egesz ország jól jár.

©

"És igen, mindez problémákkal is jár" – mondja a szervező, de erre nem az kell, hogy legyen a megoldás, hogy ami jó, azt számojuk fel, hanem az, hogy megoldjuk a vele járó problémákat. (A szöveg itt meglehetősen egybecseng Tibi atya korábbi posztjával. Az ország legtöbbet lájkolt Facebook-oldalának adminjai szintén az Erzsébetvárosban üzemeltetik kocsmájukat.)

A beszédben elhangzott, hogy csupán egy hangos kisebbség akarja, hogy az élénk erzsébetvárosi éjszakai életet ellehetetlenítsék, Erzsebetváros polgárainak nem ez az érdeke. Csomó probléma van ugyanis a belső VII. kerületben, ami nem a bulinegyed velejárója, hanem attól függetlenül is létező, az itt dolgozókat is zavaró dolgok. Ilyennek említette a rossz közbisztonságot, az alacsony rendőri jelenlétet, a nyilvános WC-k hiányát. A bulituristák rombolni és antiszociálisan viselkedni idejáró hangos kisebbsége sem a többséget képviseli, miattuk vétek lenne a kulturáltan szórakozó békés többséget kiutálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

"Biztos, hogy szét kell b*szni?" – Tibi atya keményen beleállt a bulinegyedbe

Tibi atya, a magyar Facebook kedvence maga is a bulinegyedben üzemelteti kocsmáját. Most hosszabb írásban fejtette ki álláspontját a VII. kerületi szórakozóhelyek kontra VII. kerületi lakosság problémakörről. "Vajon eljutunk egyszer odáig, hogy ha a fejlődés problémákat vet fel, akkor a problémák és nem a fejlődés ellen harcolunk?"

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus

Mégis jöhet a BMW M3 kombi

Mégis jöhet a BMW M3 kombi

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt