szerző:
Zelki Benjámin

Néhány száz ember tüntetett kedden az Erzsébetvárosba vizionált csendrendelet-javaslat ellen. A résztvevők közül sokan feketébe öltöztek. A kora délutáni időpontban nagyrészt azok tüntettek, akik a bulinegyedben dolgoznak éjszakánként. A szervezők arra figyelmeztettek: a vigalmi negyed beszántásával nem csak az ott dolgozók, de az egész ország is rosszul járna.

Bárosok, Tibi atya emberei „Etil alakulat”-os pólóban, biztonsági őrök és civilek gyülekeztek a Madách téren kedd délután két óra előtt, hogy a korábbi, a bulinegyed megszüntetésére irányuló tüntetés és az erre reakcióként meglebegtetett csendrendelet ellen tiltakozzanak. A résztvevők a Madách térről a Király utcán és az Erzsébet körúton át a kerületi polgármesteri hivatal elé vonultak.

Feltűnő volt a sok fekete ruhás tüntető, és hamar kiderült, hogy nem véletlenről van szó. Egy hamburgert kínáló helyen dolgozó férfi kérdésünkre elmondta, hogy előre meg volt beszélve, hogy aki tud, jöjjön feketében. Ő ismerőseivel együtt a munkahelyük védelmében vonult.

Hasonló okból jött el egy anyuka is. Mint tőle megtudtuk, neki kisgyereke miatt fontos, hogy éjszakai munkahelye legyen. Szerinte a zaj nem zavaró, illetve ha mégis azzá válik, be lehet csukni az ablakokat. A pultosoknak pedig kiadott feladatuk, hogy tisztán tartsák a helyek környezetét, a biztonságiak rászólnak a zajongókra is, így csak a helyektől távolabbi, félreeső részeken jellemző szerinte, hogy a hangoskodás elharapózik.

„Ez pedig nem a mi feladatunk lenne, hogy ennek megoldásáról gondoskodjunk, hanem a rendőrségé”

– teszi hozzá.

©

Egy húsz év körüli, molinót tartó lány elmondja, ő is az egyik VII. kerületi kocsmában dolgozik. Mivel a tüntetést nagyrészt az itteni vendéglősök, tulajdonosok szervezték, a munkáltatók mondták a dolgozóknak, hogy aki tud, jöjjön ki. Szerinte ha életbe lépne egy rendelet a helyek 10 órás bezárásáról, a kocsmákbak lényegében teljesen le kéne húzniuk a rolót, hiszen annyi idő alatt nem lehet megtermelni a bevételt. Ha a bulineegyed megszűnik, az nem csak nekik lesz rossz, az ország egyik legfőbb turisztikai vonzereje is elvész majd.

A polgármesteri hivatalnál a résztvevők az út közben a szervezőktől kapott sárga-fekete lufikat a levegőbe engedték. Az egyik szervező rövid beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a bulinegyed ma már európai szinten híres, önálló turisztikai vonzerővé vált, amely rendkívül sok munkahelyet is teremt, és mindez spontán, egy forint állami támogatas nélkül jött létre, az itt megtermelt bevétellel pedig az egesz ország jól jár.

©

"És igen, mindez problémákkal is jár" – mondja a szervező, de erre nem az kell, hogy legyen a megoldás, hogy ami jó, azt számojuk fel, hanem az, hogy megoldjuk a vele járó problémákat. (A szöveg itt meglehetősen egybecseng Tibi atya korábbi posztjával. Az ország legtöbbet lájkolt Facebook-oldalának adminjai szintén az Erzsébetvárosban üzemeltetik kocsmájukat.)

A beszédben elhangzott, hogy csupán egy hangos kisebbség akarja, hogy az élénk erzsébetvárosi éjszakai életet ellehetetlenítsék, Erzsebetváros polgárainak nem ez az érdeke. Csomó probléma van ugyanis a belső VII. kerületben, ami nem a bulinegyed velejárója, hanem attól függetlenül is létező, az itt dolgozókat is zavaró dolgok. Ilyennek említette a rossz közbisztonságot, az alacsony rendőri jelenlétet, a nyilvános WC-k hiányát. A bulituristák rombolni és antiszociálisan viselkedni idejáró hangos kisebbsége sem a többséget képviseli, miattuk vétek lenne a kulturáltan szórakozó békés többséget kiutálni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

"Biztos, hogy szét kell b*szni?" – Tibi atya keményen beleállt a bulinegyedbe

Tibi atya, a magyar Facebook kedvence maga is a bulinegyedben üzemelteti kocsmáját. Most hosszabb írásban fejtette ki álláspontját a VII. kerületi szórakozóhelyek kontra VII. kerületi lakosság problémakörről. "Vajon eljutunk egyszer odáig, hogy ha a fejlődés problémákat vet fel, akkor a problémák és nem a fejlődés ellen harcolunk?"

Hont András Vállalkozás

Ki volt itt előbb? Érvek és ellenérvek a bulinegyed körüli vitában

Ma délután kettőtől tüntetni fognak az erzsébetvárosi bulinegyedben. Hetek-hónapok óta áll a bál a VII. kerület partiélete körül. Tiltakozó lakók, terjedelmes újságcikkek, szigorítani akaró hatóságok, kiboruló Tibi atya – ezúttal pedig azok vonulnak az utcára, akik meg akarják őrizni a városrész szórakoztatóipari jellegét. Holnap meg ismét utcára vonul a másik oldal. De mi is ez az egész? Honnan fejlődött ki Budapest e sajátos hangulatú negyede, és mi is a konfliktusok oka? Cikkünk a kérdés történeti-gazdasági hátterét mutatja be.

Bocsánatot kért a hongkongi kormányzó a tüntetőktől

Bocsánatot kért a hongkongi kormányzó a tüntetőktől

Első koncertjéért 1 dollárt kapott, most alkalmanként 1 milliót

Első koncertjéért 1 dollárt kapott, most alkalmanként 1 milliót

Veretlenül jutott ki a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-re

Veretlenül jutott ki a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-re

Magyarországgal példálózva emlékeztetnek a független sajtó fontosságára osztrák főszerkesztők

Magyarországgal példálózva emlékeztetnek a független sajtó fontosságára osztrák főszerkesztők

Felnőhet az OTP-hez, vagy bedőlhet, mint a Matolcsy-rokon bankja

Felnőhet az OTP-hez, vagy bedőlhet, mint a Matolcsy-rokon bankja

Vasárnap izzadni és ázni is fogunk

Vasárnap izzadni és ázni is fogunk