szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fejfájást, vérnyomás-emelkedést és inzulinszint-növekedést is okozhat a chipsekben, a leveskockákban, a fűszerkeverékekben és a pácolt húsokban felhasznált ízfokozók túlzott fogyasztása. A legújabb európai számítások alapján a glutaminsav és glutamát becsült bevitele több korcsoportban is kockázatos mértékű.

Az Európai Unióban eddig senki sem határozta meg, hogy mekkora a glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele, ezt pótolta most az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) - írta a NÉBIH. 

Korábban már létezett egy korlát, ami az élelmiszergyártóknak volt fontos útmutató: az élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban határozta meg. (Egy kilogramm chipsben egyébként 1,37 gramm, egy kilogramm felvágottban 1,02 gramm, egy kilós ételízesítőben pedig 1,67 gramm található a glutamátokból). A sóhelyettesítőkre, a fűszerekre és az ízfokozókra viszont nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkatársai az elfogadható napi bevitel mennyiségének meghatározásakor az élelmiszerfogyasztási adatokat vették figyelembe; a tagállamokból érkező laboreredmények mellett az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségével számoltak. 

A Hatóság a glutaminsavra (E620) és sóira (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) együttesen napi 30 mg/testtömegkilogramm elfogadható napi bevitelt határozott meg. Ez a legmagasabb szint, amelynél a kutatók nem észleltek kedvezőtlen hatásokat. Ez azt jelenti, hogy egy 80 kilós férfi esetében a biztonságosnak ítélt napi bevitel mennyisége 2,4 gramm. 

A határérték megállapítását megalapozó vizsgálat legfontosabb tanulsága az, hogy a csecsemők és a kisgyerekek a legveszélyeztetettebbek, mert könnyen túlléphetik a biztonságos 30 mg//testtömegkilogramm szintet. Nagy bevitel mellett pedig az összes korcsoport egészségügyi kockázatokkal számolhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztette párttagságát három gödi DK-s

Felfüggesztette párttagságát három gödi DK-s

Elpusztult Paula, a világ legidősebb lajhárja

Elpusztult Paula, a világ legidősebb lajhárja

Kemenesi: Új fertőzési láncolatok indultak el

Kemenesi: Új fertőzési láncolatok indultak el