szerző:
hvg.hu

Fejfájást, vérnyomás-emelkedést és inzulinszint-növekedést is okozhat a chipsekben, a leveskockákban, a fűszerkeverékekben és a pácolt húsokban felhasznált ízfokozók túlzott fogyasztása. A legújabb európai számítások alapján a glutaminsav és glutamát becsült bevitele több korcsoportban is kockázatos mértékű.

Az Európai Unióban eddig senki sem határozta meg, hogy mekkora a glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele, ezt pótolta most az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) - írta a NÉBIH. 

Korábban már létezett egy korlát, ami az élelmiszergyártóknak volt fontos útmutató: az élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban határozta meg. (Egy kilogramm chipsben egyébként 1,37 gramm, egy kilogramm felvágottban 1,02 gramm, egy kilós ételízesítőben pedig 1,67 gramm található a glutamátokból). A sóhelyettesítőkre, a fűszerekre és az ízfokozókra viszont nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkatársai az elfogadható napi bevitel mennyiségének meghatározásakor az élelmiszerfogyasztási adatokat vették figyelembe; a tagállamokból érkező laboreredmények mellett az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségével számoltak. 

A Hatóság a glutaminsavra (E620) és sóira (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) együttesen napi 30 mg/testtömegkilogramm elfogadható napi bevitelt határozott meg. Ez a legmagasabb szint, amelynél a kutatók nem észleltek kedvezőtlen hatásokat. Ez azt jelenti, hogy egy 80 kilós férfi esetében a biztonságosnak ítélt napi bevitel mennyisége 2,4 gramm. 

A határérték megállapítását megalapozó vizsgálat legfontosabb tanulsága az, hogy a csecsemők és a kisgyerekek a legveszélyeztetettebbek, mert könnyen túlléphetik a biztonságos 30 mg//testtömegkilogramm szintet. Nagy bevitel mellett pedig az összes korcsoport egészségügyi kockázatokkal számolhat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!