szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A görög hét termékeinek csomagolásával van a gond, egyre nagyobb a botrány Csehországban.

Szépen elkezdett dagadni egy ártatlannak tűnő ügy Csehországban: a CTK hírügynökség beszámolója már azt írja, hogy a prágai érsek szerint a német áruházlánc görög hetét meg kellene bélyegezni.

Dominik Duka egy levélben írta ezt, amelyet a görög nagykövetnek küldött. A botrány oka pedig az, hogy a Lidl bizonyos termékeinek csomagolásán Szantorini templomai láthatóak – csakhogy a tetejükről hiányzik a kereszt. A közösségi médiában ezt sokan nehezményezték, így vitte át a közvélemény ingerküszöbét is.

A Lidl azt mondja, azért törölte a fotókról a kereszteket, mert politikailag és vallásilag is meg szeretné őrizni a semlegességét.

Duka szerint azonban precedens nélküli erkölcstelenségről van szó. „Eddig ’csak’ a fotókról tüntették el a keresztet, de félő, hogy hamarosan a valóságban is leveszik azokat a templomokról” – mondta az érsek.

Marian Jurecka agrárminiszter is megszólalt az ügyben, szerinte majd a vevők a vásárlásaikkal eldöntik, hogy tetszik-e nekik a kampány vagy sem.

A Lidl csehországi szóvivője hangsúlyozta, hogy senkit sem akartak megbántani, a csomagolást egyébként nem Csehországban tervezték, és a termékeket számos országban árulják így. Ez annyira így van, hogy augusztus végén Magyarországon is ugyanezzel a fotóval futtatta a Lidl a görög termékeket (az alábbi linken elérhető akciós újság 42. oldalától láthatja a képeket).

A retusált kupola az itthon árusított termékeken is látszik

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!