szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz sajtos chips közül kettőnél volt magasabb a figyelmeztető szintnél az akrilamid értéke.

A számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. A problémáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében.

A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transzzsírsav-, zsír- és sótartalmát is.

Az egyik chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.

Hat chipsnél jelölési hiányosságot is találtak a szakemberek.

A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van. A szakemberek a chipsek só és transzzsírsav-tartalmánál is mindent rendben találtak.

A Nébih listája szerint egyébként a legjobb sajtos chips a tíz tesztelt nassolnivaló közül a Lays terméke, amit a Pringles és a Chio sajtos chipsek követnek. A további helyezettek: a Fine Life, a Detki, a Reál, az Auchan Tuti tipp, a Foody és a CBA sajtos chipsek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!