szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt román államfőnek nem tetszik, hogy "az autonóm Székelyföld" árulják MOL-kutak Romániában.

A MOL benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat Traian Basescu, a Népi Mozgalom Párt elnöke, aki sérelmezte, hogy a benzinkutaknál "az autonóm Székelyföld" térképét forgalmazzák.

A volt román államfő pártja ifjúsági szervezetének nyári egyetemén beszélt erről az Agerpres hírügynökség szerint.

Kifogásolta, hogy "a MOL benzinkútjainál az autonóm Székelyföld térképét forgalmazzák az ország közepén", és mindezt "Magyarország kereskedelmi társasága teszi", amelyet Románia készségesen fogadott a területén.

"Kedveseim, akiknek autójuk van, ne vásároljatok ezután üzemanyagot a MOL-tól. Annyi más forgalmazó van, ne vásároljatok a MOL-tól, mert egyetlen társaság sem engedheti meg magának, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték. Hogyan is hirdetheted a MOL benzinkutaknál osztogatott szórólapokon Székelyföld autonómiáját, amikor egy olyan ország területén fejted ki a tevékenységedet, amely alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam? Az egységes állam nem jelent olyan államot, melynek autonóm enklávéi vannak" – idézte az Agerpres hírügynökség Traian Basescu beszédét Neptun üdülőhelyről.

A Népi Mozgalom Párt bojkottfelhívását először Eugen Tomac ügyvezető elnök hirdette meg az egyik közösségi oldalon. Illusztrációként a Székelyföldi legendárium csapata által készített kulturális és értéktérképet tüntette fel.

Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi legendárium projekt vezetője elmondta: a 2011-ben készített négy nyelvű, román-magyar-német-angol térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel. Nemcsak székelyföldi látnivalók szerepelnek a térképen. Rajta van például a Bucsecs hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és szerepelnek a Buzau megyei iszapvulkánok is – tette hozzá.

A MOL Románia szombati közleménye szerint a vállalati politikájának része az ország különböző régióiban élő közösségek, kisebbségek tiszteletben tartása, és ezt a töltőállomásaikon történő többnyelvű kommunikációval valósítják meg. A MOL 208 romániai töltőállomásán a turistákra való tekintettel helyeztek el olyan négynyelvű térképeket, amelyek az egyes régiók látványosságait népszerűsítik. Ilyen térképek vannak kihelyezve Moldovában és Brassóban is – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora