Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?

Secinvest néven működik tovább az egykori autópálya-építő, a Vegyépszer Építő- és Szerelő Zrt. – írja HVG csütörtöki száma.

Az első Orbán-kormány időszakának meghatározó építő- és szerelőcége, az autópálya-beruházásokról is ismert Vegyépszer Zrt. Secinvest Biztonsági Tanácsadó Zrt. néven működik tovább. A vállalat 2011-2012-ben csődeljárás alatt is állt, és most egy vállalat-összevonás révén tűnik el a neve. Saját cége, a Secinvest Kft. olvad bele, de ezt az elnevezést viszik tovább, bár a Vegyépszer a nagyobb: a saját tőkéje például 1,6 milliárd forint, míg a Secinvesté csak 77 millió. Viszont az erdélyi Nagy Elek cégcsoportjába tartozó Vegyépszer „üres”, évek óta nincs árbevétele. Az ingatlancég Secinvest Zrt.-t az összevonás után Juhász János Vegyépszer-vezérigazgató irányítja tovább.

A Stelius-Inforg cégcsoporthoz kapcsolódó Vegyépszer állami elődje még 1951-ben született. Elsősorban vegyipari szereléseket végzett, részint az akkori Szovjetunióban, majd 1994-ben MRP-programban privatizálták. 2000-ben aztán új üzletágat indított: nagy autópálya-építési megbízást kapott egy konzorcium vezetőjeként, az M3-as kellett továbbépítenie és egy Tisza-hidat felhúznia. Ezek után sorra nyerte az autópálya-megbízásokat – az első Orbán-kormány 2002-es bukása után is. A cég dolgozott Erdélyben is.

2009-ben aztán leválasztották róla a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-t, amelyet aztán Vegyépszer Hungária Zrt.-nek kereszteltek át. Ennek az átalakulásnak a célja az volt, hogy az új társaság vigye tovább az építést-szerelést, a régi Vegyépszer pedig befektető-vagyonkezelő maradjon. 2011 májusában azonban csődöt kellett jelentenie a megrendült pénzügyi helyzete miatt, és csak 2012 áprilisában sikerült megegyeznie a hitelezőivel. Ugyanígy járt Vegyépszer Hungária is. 2011-től ismét létezik Nemzetközi Vegyépszer is, amelyet a Hungáriából egy újabb leválasztással hoztak létre. Innentől a szétválási szerződés alapján az utóbbi céget illeti és terheli a líbiai Zawia város teljes közműprojektjének kivitelezéséhez tartozó valamennyi kötelezettség és jogosultság. 2010 után a cégcsoport nagy üzleteket remélt az arab országban, ezek azonban a világgazdasági válság és az ottani polgárháború miatt nem váltak valóra – írja a friss HVG a kétoldalasra bővített Cégvilág rovatában. (képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!