szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem két mázsa illegálisan forgalmazott parlagfűtablettát és a tabletta-alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál.

A "Istenek eledele" fantázianevű készítményt széles körben – bioboltokban és az interneten – árusították, annak ellenére, hogy Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók jelenleg forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

A szabálysértést tovább súlyosbítja, hogy a vállalkozás a tulajdonos lakóházának pincéjében tárolta, és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális parlagfűtermékeket, holott az ingatlan sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban.

A Nébih a vállalkozásnál készleten lévő, csaknem 200 kilogrammnyi parlagfűtablettát és porított parlagfű-alapanyagot azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, továbbá elrendelte a kereskedelmi forgalomba került termékek visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható.

A hatóság hangsúlyozza: a parlagfű és az abból készült élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, forgalomba hozatalukat uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Tekintve, hogy a parlagfű citotoxikus (sejtmérgező) hatását tudományos kutatások igazolják, a forgalomba hozatalt megelőző engedélyezési eljárás különösen lényeges.

A Nébih kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a 0680263244-es zöld számon vagy az [email protected] e-mail címen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

"Legszívesebben fel sem kelnék, csak tavasszal" - Most a téli depresszió is nehezebb

"Legszívesebben fel sem kelnék, csak tavasszal" - Most a téli depresszió is nehezebb

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében