szerző:
hvg.hu

Tizenhetedik alkalommal készült el a Legjobb Munkahelyekről szóló felmérés, tanulságos eredmények születtek.

Egyre kevesebb magyar elkötelezett a munkahelye iránt – derül ki az Aon Hewitt legjobb munkahelyekről szóló felméréséből. Ma egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 60 százaléka elégedett: elkötelezettek a cég iránt, nem fontolgatják a távozást, és akár ajánlanák is munkahelyüket másoknak. Ez az arány folyamatosan csökken, ám még magasabb a szintén csökkenő európai átlagnál, amely 58 százalékos.

A dolgozói elkötelezettséget a munkahelyen eltöltött idő is befolyásolja: 3-5 év között nemcsak a karrierrel a legkritikusabbak a munkavállalók, hanem az elkötelezettség szintje is ekkor a legalacsonyabb. Azoknak, akik kevesebb mint 3 hónapja vannak egy cégnél még 71%-a elkötelezett, ám ez a kezdeti lelkesedés 3-5 év múlva jócskán lecsökken, ekkor már csak a dolgozók kicsivel több mint felénél tapasztalható az elkötelezettség.

A 25 év alatti fiatalok sokkal kritikusabbak, és mindössze 55%-uk elkötelezett, ők könnyebben tovább is állnak. Az 55 év felettiek viszont átlag felett elkötelezettek, inkább a stabilitásra törekednek. Ugyanakkor kevésbé érzik elfogadónak a munkahelyi kultúrát, márpedig ez fontos pontja lehet a hosszabb távú foglalkoztatásnak, és a különböző generációkkal való közös munka sikerének.

Az elkötelezettség csökkenését az is magyarázhatja, hogy a megkérdezettek az előző évhez képest még könnyebbnek látják az álláskeresést, és kevésbé tartanak a jelenlegi elvesztésétől is. Míg tavaly a megkérdezettek 48%-a mondta azt, hogy könnyen talál munkát, idén már 56% vélekedett így. Ha a férfi-női különbségeket elemezzük, akkor azt látjuk, hogy a férfiak sokkal magabiztosabbak a munkaerőpiacon, és kevésbé félnek, hogy elveszítik állásukat.

Bár a munkaerőhiányra a szervezetek a bérek emelésével reagáltak, a dolgozók még mindig kritikusak azzal kapcsolatban, hogy a bérezésük a teljesítményükkel arányos-e. Az mindenesetre jó hír, hogy pozitívabban látják, mint a tavaly – 9 százalékpontos emelkedéssel 46%-uk mondta, hogy elégedett – de ez az elkötelezettségre nem volt hatással.

Ami a legjobb munkahelyeket érinti: sok múlik náluk a felsővezetésen, a munkavállalóik 82%-a értékeli úgy, hogy a felsővezetés jól irányítja a vállalatot, és 73%-uk szerint a szervezet felkészült a jövőre, kellő erőforrást és időt fordít arra, hogy a jövőben is sikeres legyen.

A 17. alkalommal, 95 cég ötezer munkavállalója körében végzett felmérés idei díjazottjainak kétharmada 250 fő alatti vállalat lett. A legjobbak közé a gyógyszeripar és a kereskedelem mellett az IT, a termelés és a pénzügyi szolgáltatás területén működő cégek kerültek.

 A 250 fő alatti kategóriában Aon Legjobb Munkahelyek:

AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Kft.

ARM Hungary

Dél-100 Kft.

Faulhaber Motors Hungaria Kft.

Fétis Kft.

Gránit Pólus Csoport

Hilti Hungária Kft.

HRP Europe Kft.

MKB-Euroleasing, az MKB csoport tagja

PepsiCo Magyarország (FÁÜ Zrt.)

A 250 és 1000 fő közötti cégek legjobbjai:

B.Braun Avitum Hungary Zrt.

EuroFamily

GlaxoSmithKline Biologicals Kft.

JYSK Kft.

Az 1000 főnél többet foglalkoztató cégek:

DECATHLON MAGYARORSZÁG

 

A nemzetközi mérések magyarországi díjazottjai:

              Imperial Tobacco Magyarország Kft.

              profession.hu

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Hadházy nem akarja, hogy az LMP-ből Vágó Gábor szólaljon fel az október 23-i tüntetésen

Hadházy nem akarja, hogy az LMP-ből Vágó Gábor szólaljon fel az október 23-i tüntetésen

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep