szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak a kikötői engedélyeket kell megszerezni, és indulhatnak a tejszállítmányok Kínába. Az ázsiai piacra eladott UHT tejnek 9 hónap szavatosságot kell garantálni, ezt is sikerült tartósítószer nélkül megoldaniuk a feldolgozóknak.

„Egy kínai delegáció kóstolta a termékeinket, és sokkal jobban ízlett nekik a mi UHT tejünk, mint az Európán kívül tejporból készült tej” – Mélykúti Tibor a Tej Terméktanács elnöke szerint minden akadály elhárult az elől, hogy a magyar tejipari cégek üzleteket köthessenek kínai megrendelőkkel.

Hónapokig készültek a magyar tejgyárak arra, hogy belépjenek a kínai piacra, erre olyan technológiát kellett kidolgozniuk, amellyel a magyar piacon szokásos féléves szavatosság helyett 9 hónapig eláll a tej. Mostanra minden készen áll arra, hogy elindulhassanak a tejtermékek Kína felé, ezt a Földművelésügyi Minisztérium jelentette be pénteken.

„Csak a hitelesítő állatorvosok kézjegyét, pecsétjét kell eljuttatni a kínai hatóságokhoz, valamint a kikötői engedélyeket kell megszerezni” – Mélykúti Tibor, aki a szakmai szervezet elnökeként az Alföld Tej Kft. ügyvezetője is, úgy véli, hogy két-három hónap múlva már csak a vevőket kell megkeresni a hatalmas országban, ennek megfelelően jelentős marketingmunkát kell majd végezni Kínában.

13 cég kapott lehetőséget, így Székesfehérvárról, Szegedről, Bácsbokodról is indulhatnak majd a szállítmányok. A szakember szerint nagy mennyiségű magyar UHT tej kerülhet így piacra, amely valamelyest ellensúlyozhatja azt, hogy a friss tej mellett ezek a tejek nem kerültek az alacsonyabb áfájú termékek körébe. Ez viszont nem jelenti azt Mélykúti szerint, hogy a szektor kifehérítése miatt továbbra is szükséges volna ennek a termékkörre is kiterjeszteni az 5 százalékos áfát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején