Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Nem elég az alapbért ismerni ahhoz, hogy kiszámolják, mennyi távolléti díjat kell egy-egy dolgozónak fizetni. A bérpótlékkal, a vasárnapi pótlékkal, de a korábbi fél év béreivel is tisztában kell lenni.
Bár a munkavállaló csak 3 napig volt szabadságon, mégsem egyszerű kiszámolni, hogy milyen összegű távolléti díjra jogosult – ezen a példán mutatja be az Adózóna, mennyire bonyolult meghatározni, mennyi távolléti díj jár. Ehhez meg kell határozni az esedékesség időpontját, és kalkulálni kell bizonyos bérpótlékokkal is. Az összeállításban bemutatták az egy napra és az egy órára járó havibér, valamint a bérpótlék alapjának meghatározását is.
A munkavállalót a havibér az általános munkarend szerinti munkanapok számától függetlenül mindig azonos összegben illeti meg. Ez a szabályt egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is alkalmazni kell. A bérpótlék számítási alapja a munkavállaló alapbére, hacsak nem állapodtak meg máshogyan. A távolléti díj precíz kiszámításánál pedig már nem elég figyelembe venni az akkor épp érvényes alapbért, hanem a korábbi hat hónap teljesítménybérét és bérpótlékát is ismerni kell. Ráadásul a távolléti díj kiszámításánál figyelni kell a vasárnapi pótlékra, a műszak- és az éjszakai pótlékra is. A részleteket az Adózóna cikkében olvashatják.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.