szerző:
hvg.hu

Elkezdődött a tavasszal bedőlt Alexandra könyvesbolthálózat terjesztő és kiskereskedő cégeinek felszámolási eljárása, nyolc, illetve 3,5 milliárdos tartozást halmoztak fel. Több mint 250 dolgozó sorsát kell rendezni.

A Fővárosi Törvényszék november 20-án rendelte el az Alexandra könyvesboltokat egykor könyvekkel ellátó nagykereskedelmi cég, a Könyvbazár Kft. felszámolását – írja a Napi.hu.  A korábban 56 Alexandra könyváruházat működtető kiskereskedő, a Rainbow Üzletlánc Kft. felszámolási eljárása pedig október 31-én kezdődött el - derül ki a Cégközlönyből.  A felszámolás a fizetésképtelen cégek jogutód nélküli megszüntetését jelenti, az eljárás során megpróbálják a hitelezők követeléseit rendezni a cég vagyonából; az ő jelentkezésüket a felszámolás elindulásától számított 40 napon belül várja a két kijelölt felszámoló (a Könyvbazár esetében a budapesti székhelyű Fiskális Kft., a Rainbow-nál pedig a szintén budapesti Cél-Org Tanácsadó Kft.).

Érdekesség, hogy a bíróság által elektronikusan, véletlenszerűen kiválasztott Fiskális azt a kollegáját, Megay Róbert Pétert bízta meg a nagykereskedő Könyvbazár felszámolásával, aki az év elején még megvette volna a kiskereskedő Rainbow-t, és több mint négymilliárdos tőkeemelést ígért. Matyi Dezső, a Könyvbazár ügyvezetője úgy nyilatkozott, nem érti, miért pont Megay Róbert kapta a Könyvbazár felszámolói megbízását, mikor a Rainbow köztudottan ellenséges viszonyt ápol a Könyvbazárral. Megay Róbert Pétert január-februárban két taggyűlésen is a Rainbow új ügyvezetőjének jelölték a cég 50 százalékos tulajdonosai (a könyves cégcsoportot létrehozó Matyi Dezső édesapja, leánya és volt felesége), de őt a másik 50 százalékos tulajdonos, a Wolf-CRS Kft. képviselői nem szavazták meg. Az egyik tanácsadó, Stotz Gyula korábbi tájékoztatása szerint az ígért 4,4 milliárd forintos tőkebevonás forrását Megayék üzleti titokra hivatkozva nem jelölték meg. A többmilliárdos adósságot görgető vállalatbirodalom átvilágításába és reorganizációjába néhány éve bevont tanácsadókkal a tulajdonosok viszonya megromlott, Matyi korábban úgy nyilatkozott, hogy a tanácsadók becsapták őt. A tanácsadók szerint viszont átláthatatlan és fenntarthatatlan volt a cégcsoport működése.

A Könyvbazár kötelezettségállománya a 2016-os beszámolója szerint közel nyolcmilliárd forint, a Rainbow-nak az utolsó leadott, 2015-ös mérlege szerint csaknem 3,5 milliárdos tartozása volt hitelezőivel szemben. A Könyvbazárnak a NAV adatai szerint 63 dolgozója van, a dolgozók nagy része információnk szerint az Alexandra pécsi logisztikai központjában dolgoznak, és mint Matyi hangsúlyozta, mindig megkapták a munkabérüket. A Rainbow-nak a legutolsó adatok szerint 195 bejelentett alkalmazottja volt, többségük viszont február-márciusban kapott utoljára fizetést. A járandóságokat a felszámoló fizetheti ki visszatérítendő állami támogatás, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bérgarancia alaprészének segítségével. A Könyvbazárnak közel négymilliárd forinttal tartozik a Rainbow, amely a beszállító könyvkiadóknak maradt adósa, a Rainbow-nak pedig hasonló nagyságrendben volt viszontkövetelése a Könyvbazárral szemben. Az elszámolási vita, majd a könyvek üzletekből történt kivonása miatt a Rainbow márciusban bezárta 56 üzletét, melyek többsége azóta más üzemeltetőkkel és terjesztőkkel újranyitott, s a Matyiék által működtetett négy boltot is új kereskedő, a Bookangel viszi tovább. Az Alexandra-csoport könyvkiadói továbbra is működnek. A cégeknek nincs ingatlanvagyona, még a pécsi könyves logisztikai központ és a Károly körúti áruház ingatlana sem saját tulajdon. Az utóbbi hetekben viszont az Alexandra a közösségi portálon és e-mail alapú hírlevélben hatalmas reklámkampányba kezdett, és az Alexandra könyvesboltok újranyitását hirdeti – szúrta ki a PestiSrácok.

A cégadatok szerint a Könyvbazárral és a Rainbow-val szemben több végrehajtás indult az elmúlt hónapokban, s mindkét cég szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozókat felsoroló listáján. A rendőrség a Könyvbazár és a Rainbow mellett az Alexandra korábbi központi vállalkozása, a szintén felszámolás alatt lévő, 9 milliárdos tartozást felhalmozó Pécsi Direkt Kft. után is nyomoz sikkasztás, csalás, közokirat-hamisítás, személyes adattal való visszaélés gyanújával, míg a NAV az utóbbi céget csődbűncselekmény, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt vizsgálja. A társaság felszámolója, a Kvantál Kft. megállapítása szerint az Alexandra vagyonát a felszámolás előtt új vállalkozásokba, többek között a Rainbow-ba és Könyvbazárba "játszották át".

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Hét nyomozás is folyik az Alexandra csoportnál

Eddig hét bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult büntetőeljárás, egyelőre ismeretlen tettes ellen, a pécsi Matyi Dezső cégbirodalmának, az Alexandra-csoportnak az összeomlásával kapcsolatban – írta a Magyar Idők.

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Halottá nyilvánították, nem tud hazatérni egy magyar férfi Amerikából

Halottá nyilvánították, nem tud hazatérni egy magyar férfi Amerikából

Meghalt a beosztottjuk, segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak két férfit

Meghalt a beosztottjuk, segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak két férfit

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Nagy gond van ezzel a 15 alkalmazással, azonnal törölje, ha valamelyik fent van a telefonján

Nagy gond van ezzel a 15 alkalmazással, azonnal törölje, ha valamelyik fent van a telefonján

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit