szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ruhaégetéstől gyúlik a fény északon: a svédeknek szabad, amit a dánoknak nem?

A svédországi Vasteras áramot és hőt termelő erőművében 2020-ig váltják fel az olaj- és széntüzelést az egyéb anyagok égetésével. Egyre inkább újrafelhasznált fából és hulladékból nyernek energiát. Sőt, azokat a ruhákat is bedobják a tűztérbe, amelyeket a H&M nem tud eladni – számol be a Bloomberg.

“Nekünk ez csak éghető anyag. A célunk, hogy csak megújuló és újrahasznosított anyagokkal tüzeljünk” – nyilatkozta a Bloombergnek a ruhaégetésről Jens Neren, a Malarenergi AB égetőmű tüzelőanyag-beszállításért vezetője. A Malarenergi vállalat korábban megállapodott a szomszédos Eskilstuna városával, miszerint elégeti a település hulladékát, amelynek egy része a H&M központi raktárából érkezik. "Az erőműben mintegy 15 tonna ruhát égettünk el az idén. Szemétből pedig 400 ezer tonnát" – mondta Jens Neren.

A H&M nem éget el használható ruhákat – állítják, az erőműbe olyan darabokat visznek, amelyeket meg kell semmisíteniük. Törvény kötelezi őket például azoknak a ruháknak az elégetésére, amelyek nem felelnek meg a vegyszerekre vonatkozó szigorú előírásainknak – mondta a ruhaipari cég svédországi kommunikációs igazgatója, Johanna Dahl.

Másként ég a ruha Dániában?

Egészen más előjellel számoltak be egy hónappal ezelőtt a H&M dániai ruhaégetéséről. Akkor a dán TV2 csatorna egyik leleplező anyagából az derült ki, hogy a roskildei égetőműbe titokban érkeznek teherautók teljesen új, árcímkékkel ellátott ruhákkal.

Több tonna új ruhát éget el a H&M minden évben

A ruhagyártás nem véletlenül a világ második legszennyezőbb iparága.

A svéd gyár a hazai hulladék mellett Nagy-Britanniából is importál égetésre szemetet. Az erőmű 150 ezer háztartást lát el árammal.

A svédek remélik, hogy a régi erőművek átalakításával az évtized végére teljesen átállhatnak a bioüzemanyagok és a szemét tüzelésére. Az utolsó szenet szállító hajó kedden érkezett meg Vasterasba, ami az erőmű utolsó két, megmaradt szénüzemű generátorát 2020-ig látja majd el. Ekkor áll üzembe ugyanis az új, fatüzeléses kazán, ami kiegészíti a gyár már meglévő bioüzemanyag- és hulladékégető egységét.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!