szerző:
hvg.hu

Elrendelte a bíróság az ország egykor leghíresebb kínai piacát üzemeltető Komondor Kft. felszámolását.

A józsefvárosi Négy Tigris kínai piacot hivatalosan 1997-től bérelte a MÁV-tól a Komondor Kft., de Szetlik Ferenc már évekkel korábban rendelkezhetett a MÁV-tól bérelt területtel – írta a 24.hu.

A pavilonokat, bódékat Novák Tamás vállalkozó húzta fel, terveket készített a működtetésre, a Szetlik-féle Komondor pedig üzemeltette a Négy Tigrist. A hasznon osztoztak.

Az éves forgalom már a kilencvenes évek második felében egymilliárd forint körül mozgott, ez pedig többek fantáziáját megmozgatta.

Köztük volt Pintér Sándor mostani belügyminiszter, és Tasnádi Péter, akik a beszámoló szerint annak idején az őrzés-védelemért tusakodhattak.

Szetlik Ferenc 1998 elején meghalt, a Komondor Kft. pedig a feleségéé, Pápa Marianne-é, illetve két kiskorú gyermekéé lett. Pápa Marianne is sokak számára ismerős lehet, ő Habony Árpádnak, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának a rokona.

Pápa Marianne neve az V. kerületi ingatlanbotrányokban is előkerült, az érdekeltségébe tartozó cég pár hónap alatt 50 millió forintot kaszált egy olyan Károly körúti ingatlanon, amelyet akkor szereztek az önkormányzattól, amikor annak polgármestere Rogán Antal volt.

Létezhetett kapcsolat Pápa Marianne és Portik Tamás között, erről épp az a fideszes Kocsis Máté beszélt először nyíltan, aki józsefvárosi polgármesterként minden áron be akarta záratni a Négy Tigrist.

A Komondor Kft.-nek végül az tett be, hogy 2013-ban az állam, a MÁV és a józsefvárosi önkormányzat összefogása nyomán döntöttek a Négy Tigris bezárásáról.

Pápa Marianne gyorsan túl is adott a fő bevételi lábát elveszítő vállalkozáson, 2014 elején megszabadult a Komondor Kft.-től.

A 2013-ban még bő 700 millió forintos bevétel gyors zuhanásba kapcsolt, rá egy évre alig 170 millió forint a bevétel, majd a piac bezárást követő évben 5 millió, tavaly pedig már csak 30 ezer forint.

A felszámolást a cég fizetésképtelensége miatt rendelte el a Fővárosi Törvényszék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!