szerző:
hvg.hu

Az állam nem fizetett kártérítést.

Nem fizetett az állam kártérítést egyetlen olyan cégnek sem, amelyik korábban az M4-es autópálya leállított építésén dolgozott, csupán az elvégzett munkát és a felhasznált és a helyszínre kiszállított anyagok árát térítette meg, ami 45 milliárdos tétel volt – nyilatkozta a Világgazdaságnak Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Az érintett cégek között van a Közgép Zrt., az A-Híd Zrt., a Colas-Swietelsky-konzorcium és a Strabag, velük az állam peren kívül állapodott meg – derül ki a lap cikkéből.

Az M4 autópálya építésének leállításáról 2015 májusában, azt követően döntött a kormány, hogy az Európai Bizottság közölte: nem hajlandó támogatni a túlárazottnak ítélt beruházást. Igaz, az uniós támogatásokért felelős kormánytag, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015 márciusában nem ezt hozta fel indokként, hanem azt: Brüsszel kartellt gyanított, emiatt nem támogatja a 330 milliárd forintos beruházást.

Az időzítés mindenesetre sokatmondó: a felfüggesztés néhány héttel a G-nap után történt, a fejlesztést, amelynek kilométerenkénti költsége meghaladta a 3 milliárd forintot, pedig éppen Simicska Lajos cége, a Közgép valósíthatta meg. A Közgép egy Tisza-híd megépítésére is megbízást kapott az érintett, Abony és Fegyvernek közötti szakaszon.

Akkori hírek szerint addig azért 136 milliárd forintot már ki is fizettek a magyar államkasszából a kivitelezőknek – ennél a most említett összeg jóval alacsonyabb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!