szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sehol másutt nem nő olyan gyorsan a dollármilliárdosok száma és vagyona, mint a kommunista párt által vaskézzel vezetett Kínában. A nők sem maradnak ki a nagy gazdagodási hullámból.

A Mennyei Birodalom leggazdagabb asszonya mindössze 36 éves és Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének a főrészvényese. Vagyis örökösnőről van szó: Jang Hui-juan asszony édesapja Kanton egyik vezető ingatlancégét irányította. Halála után lánya örökölte a vagyont, de az ifjú hölgy nem ült a babérjain. Ma ő a Country Garden Holding alelnöke. A cég most tette közzé adatait, melyek az optimista előrejelzéseket is meghaladták: az elmúlt évben az üzleti forgalmuk 550,8 milliárd jüan volt. Ez amerikai dollárban 85 milliárdot jelent.
 A tőzsdén az év első négy kereskedési napján a részvények ára annyira felszökött, hogy Jang asszony 2,1 milliárd dollárral lett gazdagabb. Így most vitathatlanul ő Kína leggazdagabb asszonya, akinek a férfiak előtt sem kell szégyenkeznie. A Bloomberg dollármilliárdos listáján ő az ötödik. 

A lajstromon a kínaiak messze a leggyorsabb ütemben nyomulnak előre. Ez annál is inkább figyelemreméltó, mert a New York-i üzleti hírügynökség a legális pénzekkel számol. Márpedig Kínában a feketegazdaság jelentősége sokkal nagyobb, mint Európában vagy Észak-Amerikában, ahol a dollármilliárdosok többsége él. Épp ez a feketegazdaság táplálja elsősorban azt az ingatlanbuborékot, melytől mind jobban tartanak Pekingben is a döntéshozók. Kínából nagyon nehéz a pénzt külföldre juttatni, a bankok pedig alacsony kamatot kínálnak. Az ingatlanvásárlás tehát igen gyakran kényszer befektetés a Mennyei Birodalomban, ahol gyakran egész városrészek állnak lakók nélkül.

Hszi Csin-ping elnök a kormányzó kommunista párt kongresszusát követetően a pénzügyi stabilizációt a gazdasági vezetés legfőbb feladatává tette. Csakhogy nagyon nehéz stabilizálni az ország pénzügyeit, ha a korrupció továbbra is szinte népbetegség. Annak ellenére, hogy a hatalom elszánt kampányt folytat. Igaz persze, hogy rossz nyelvek szerint maguk a hatalom emberei- a kínai kommunista párt vezetői - is dollármilliárdosok. Igaz, hogy az ő nevük nem szerepel a Bloomberg dollármilliárdos listáján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot