szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagyobb áruházláncok versenyeznek a munkaerőért, az elmúlt félévben szinte mindannyian bért emeltek, a számokat többségük már nem is titkolja. Összehasonlítottuk a multik által kínált fizetéseket.

Komoly munkaerőhiánnyal szembesülnek a kiskereskedelmi munkaadók, a multik emiatt jelentős béremelésekkel próbálják magukhoz csábítani a dolgozókat. Emiatt a béremelések mértékét a korábbi gyakorlattal ellentétben nem is titkolják.

Most éppen az Aldi emelte jelentős mértékben a fizetéseket; nyolcórás munkakörben a kezdő fizetés bruttó 272 ezer forint, de ha a jelentkező tíz éves gyakorlattal rendelkezik, bruttó 352 ezer forint lesz a havi bére. Ehhez jönnek még egyéb juttatások, például a cafetéria, ami a munkaidő hosszától függően akár a 10 ezer forintot is meghaladhatja. Az Aldi tehát kb. 15 százalékos emelést adott az eladóknak, az árufeltöltőknek pedig 10 százalékot, ők nyolc órás munkakörben kb. bruttó 250 ezer forintot keresnek, melyhez szintén hozzáadódnak még a juttatások. 

A Lidl idén két lépcsőben hajtott végre jelentős béremelést, dolgozói a fővárosban bruttó 268, vidéken 247 ezer forintot kapnak.

Az Auchan novemberben 13,6 százalékos emelést hajtott végre, így a munkavállalók átlagosan elérhető havi bruttó jövedelme jelenleg 247 ezer forint. A cég a vidéki – szegedi, miskolci, debreceni – boltokban 30-40 ezer forinttal nagyobb mértékű béremelést hajtott végre, mint a fővárosban, így a vidéki bérek megközelítették a fővárosi kereseteket.

A Tesco a 2018-as béremeléssel 2017. január óta 11,1 milliárd forintot fektetett a munkabérnövelésbe. A 2018-as évre meghatározott legalacsonyabb bér 197 ezer forint, melyet a Tesco bérpótlékkal, cafetériával és egyéb juttatásokkal egészít ki, így az pótlékokkal, túlórákkal a bruttó 227 700 forintot is elérheti. Az áruházlánc nyugdíjas szövetkezetekkel is együttműködik, hogy csökkentse a létszámhiányt, ráadásul „toborzási bónuszt” is fizet: 30 ezer forintot kap az a dolgozó, aki behúz még egy munkatársat.

A Metro-nál évi 12 helyett 14 havi bért adnak a dolgozóknak, de a cég 2600 munkavállalójának 40-50 százalékát garantált bérminimumon foglalkoztatja. Januártól a dolgozók 86 százaléka kapott 23 ezer forintot meghaladó béremelést, így a minimális bruttó kereset most meghaladja a 180 ezer forintot. 

A Spar 2016-ban négy, 2017-ben nyolc milliárd forintot fordított béremelésre, és 13. havi fizetést ad a dolgozóiknak.  A cég munkatársai évente kb. 100 ezer forint készpénzes, béren kívüli juttatásban is részesülnek, illetve SZÉP-kártyán akár 40 ezer forintot is kaphatnak.  Jár emellett az alkalmazottaknak dolgozói kártya is, ami 10 százalékos kedvezményt biztosít a teljes árukészletre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!