szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogyan veheti meg a céges autót a kft.-től az autót ténylegesen használó egyik tulajdonos tag? – kérdezte az Adózóna olvasója.

A kérdés konkrétan így szólt: "Van egy céges autónk a kft.-ben, amit az autót ténylegesen használó egyik tulajdonos tag, aki egyben a cég ügyvezetője is, meg szeretne vásárolni a cégtől. Az ügyvezetőnek 52 százalékos többségi szavazata van a cégben, és egyszerű többséggel a taggyűlés határozatképes. Az autó eladási ára az eurotax rendszer szerint lenne meghatározva. Kérdésem a következő: 1. Szükséges-e a másik tulajdonos tag (két tulajdonos tag van a kft.-ben) beleegyezése az autó értékesítéséhez, vagy ezt eldöntheti az ügyvezető egyszemélyben, és 2. szükséges-e taggyűlésen határozni az eladásról abban az esetben, ha az autót a cég egyik tulajdonosa szeretné maga megvásárolni?" - írja az Adózóna.

A kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

A kérdés első része a döntésről szól. A taggyűlés, a társasági szerződés, az ügyvezetői jogosítványok kérdése nem számviteli és nem adózási, hanem jogi kérdés. Ha a feltett kérdésben megismert információkat elfogadom, akkor a vázolt adatok alapján az ügyvezető döntési pozícióban van.

Minden gazdasági társaságnak évente legalább egy alkalommal össze kell hívnia a legfőbb szervét (a kft.-k esetében a taggyűlését), hogy döntsön a beszámoló elfogadásáról. Éppen ezért minden tulajdonosnak és ügyvezetőnek ismernie kell a taggyűlés összehívására vonatkozó szabályokat.

Ha a tagi viszonyokat már elrendeztük, akkor eljutunk az adójogi viszonyhoz, az úgynevezett kapcsolt viszony és a piaci ár kérdéséhez.

A többségi tulajdon miatt az ügyvezető kapcsolt viszonyban van a társasággal és a társasági jogi szabályokon kívül alkalmazni kell az adóalapok szempontjából az eladási ár és a piaci ár különbségét. Ha ez azonos, akkor nincs korrekció.

A megállapításra, amennyiben a kapcsolt vállalkozások magasabb vagy alacsonyabb ellenértéket alkalmaznak, mint amit független felek egymás között alkalmaznának, az alkalmazott ellenérték és a szokásos piaci ár különbségével az adózás előtti eredményt a felek kölcsönös nyilatkozat alapján a bevallásban módosíthatják, de a Tao. törvény 18. § (1) bekezdés b) pontja alapján az adóalap növelése kötelező. Az adóhatóság az ellenőrzés során is módosíthatja az adóalapokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány