szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még úgy sem éri el a magyar dolgozók között a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya az 5 százalékot, hogy sok cég valószínűleg csak papíron jelenti be 4 vagy 6 órára a dolgozóit.

A magyarok kevesebb, mint 5 százaléka dolgozik részmunkaidőben – írta meg a Világgazdaság. A KSH adatai szerint 4,4 millió ember dolgozik az országban, közülük 203 ezren kevesebb, mint napi nyolc órában. Az EU-ban a 20-64 évesek között 18,9 százalékos ez az arány, de a számot főleg a mi régiónk húzza le. Hollandiában például a foglalkoztatott nők háromnegyede részmunkaidős. Az pedig még csak meg sem jelenik a most kiadott statisztikában, hogy hány cég trükközhet a 4 vagy 6 órára bejelentett, valójában 8 órát dolgozó alkalmazottak bérével. Mindenesetre árulkodó, hogy épp a minimálbér megemelése után ugrott meg látványosan a részmunkaidőre bejelentettek száma.

A kormány egy EU-s pályázattal segítene: 8,4 milliárd forint uniós pénzt szánnának arra, hogy kis- és középvállalkozásokat támogassanak a részmunkaidő bevezetésében. Nem csak ilyen foglalkoztatási formát pénzelhetnek, a távmunka, a rugalmas munkaidő, a munkakörmegosztás vagy a kötetlen munkarend bevezetése is támogatást kaphat.

Az Ipsos felmérése szerint a magyarok 37 százaléka szívesen dolgozna távmunkában, ami pedig a részmunkát illeti: egy korábbi felmérés szerint az így dolgozó magyarok ötöde szívesen dolgozna többet, de nincs rá lehetősége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni