szerző:
hvg.hu

Túl sok szobát foglaltak le a vizes vb szervezői, az üresen maradt szálláshelyek után pedig csak nehezen voltak hajlandóak fizetni a szállodáknak.

Durván elszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit az eseményt szervező állami cégnél – írta meg a G7. A rendezvény alatt sok, sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szoba üresen állt. A Bp2017 Nonprofit Kft. így akár milliárdos nagyságrendű összeget is bukhatott.

A portál szerint nem is ez döbbentette meg igazán a szállodásokat, hanem az, hogy a szervezők a meglévő közbeszerzési szerződés ellenére megpróbálták elsumákolni a fizetés egy részét. A vb után hosszú hetekig tárgyaltak a leszerződött partnerekkel, hogy mi legyen az üresen álló szobákkal, de végül fizettek.

A Bp2017 Kft. az előírásoknak megfelelően még tavaly év elején hihetetlen mennyiségű hotelszobát foglalt le Budapesten, illetve a balatoni versenyhelyszín környékén. Több mint 20 szerződést írtak alá több tucat szállodával, ezek keretében 5000 szobát kötöttek le, az esetek nagy részében 18 napra.

A versenyhelyszínektől távolabb eső szállókban már a versenyzői helyek is sok esetben üresen maradtak. Az újságíróknak lekötött szállásokkal pedig még több gond volt.

Tavaly, napokkal a vb kezdete előtt arról írtunk: maguk a szervezők ítélték úgy, hogy nem lesz elég a korábban tervezett szobaszám, ezért túlrendelték magukat. Ezután pedig kötbérként kénytelenek lettek volna kifizetni a lemondott szobák díját. A fővárosi és balatoni vendéglátókkal kötött szerződések jelentős kötbérrel számoltak, ennek mértéke változó és természetesen a lemondás időpontjától függ, de legalább 80 százalékot tett ki. A hivatalos kezdést megelőző 7-10 napban lemondott szobákért pedig már jellemzően a teljes leszerződött szobaár járt a hoteleknek bánatpénz címén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!