Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

A vártnál kevesebben jöhetnek ugyan a most kezdődő vizes vb-re, ám ez nem jelenti azt, hogy az állam különösebben spórolna a hatmilliárd forintot meghaladó szállásköltségeken.

Nem csak a megnyitóünnepség eredetileg felkért fő fellépője mondta le részvételét pénteken kezdődő vizes világbajnokságon: a korábban vártnál jóval kevesebb versenyző és újságíró érkezik – tudta meg a hvg.hu. Borsa Miklós, a játékok szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: 2400 versenyzőt és 1600 kísérő részvételét igazolták – januárban, a nevezések kezdetekor még 3-4 ezer versenyző jelentkezésére számítottak a szervezők. (A 2400-as létszám egyébként nagyjából megegyezik a korábbi világversenyeken indulókéval.)

Az akkreditált újságírók száma sem éri el a korábban reméltet: amíg a FINA 2500 tudósító elhelyezését írta elő a Budapesten és Balatonfüreden zajló versenyek szervezői számára, azok 1370 regisztrációt fogadtak el (közülük 635-en az írott sajtót képviselik újságíróként vagy fotóriporterként, a többiek pedig a közvetítéseknél működnek közre a kéthetes eseményen).

©

A vb-n hivatalból résztvevők elmaradásáról már korábban hallani lehetett: néhány hete a Turizmus.com írt például arról, hogy a Bp2017 Nonprofit Kft. rengeteg már lekötött szállást mondott le. Olyan szobákat, amelyeket nyilván ki tudtak volna adni a hotelek, ám ehelyett a szervezők rendelkezésére bocsátottak, így most ott maradtak az üres szobákkal.

Hozzá kell azonban tenni: nagyon nagy kár nem éri azokat a cégeket, amelyek – az egyébként nem nyílt pályázaton, hanem 2016 végén, 2017 elején lezajlott tárgyalások alapján kiírt – tendereken megbízást kaptak a szervezőktől szállások biztosítására. A fővárosi és balatoni vendéglátókkal kötött szerződések ugyanis jelentős kötbérrel számolnak, ennek mértéke változó és természetesen a lemondás időpontjától függ, de (áprilisi-májusi lemondás esetén is) legalább 80 százalékot tesz ki. A hivatalos kezdést megelőző 7-10 napban lemondott szobákért pedig már jellemzően a teljes leszerződött szobaár jár a hoteleknek bánatpénz címén.

Bánatra azért így sem lehet okuk a hoteleknek, hiszen Budapest és a Balaton ebben az időszakban igen népszerű célpont (ráadásul a vb idején rendezik majd az idei Forma–1-futamot is). Vagyis az április közepe óta lemondott szobákat azóta jó eséllyel kiadhatták – a kiválasztottak így duplán nyerhettek a vizes vb-vel. Még akkor is jól járnak, ha áron alul adják ki a felszabadult szobáikat, ezzel pedig a többi szálloda alá ígérnek, ez pedig már versenyügyi aggályokat is felvet.

És akkor megduplázódott az összeg

Egy lapunknak nyilatkozó szállodaszolgáltató már nem volt ennyire szerencsés. Velük ugyan – a tenderek nyerteseihez hasonlóan – nem csak arról egyeztek meg, hogy hány szobára tart igényt a Bp2017 Kft., de ajánlatukban még azt is lefixálták, hogy mely csapatok számára kívánnak náluk szállást biztosítani. Sőt, a szervezők azt is kikötötték a résztvevők számára, hogy szállást csak rajtuk keresztül lehet foglalni – vagyis a szállodások közvetlenül nem szerződhettek külföldi csapatokkal. Az első tenderen azonban rajtuk kívül álló okokból meghiúsult az indulásuk, a második, májusi póttendert pedig végül lefújták a szervezők – vélhetően a csökkenő érdeklődés miatt ítélhették úgy, hogy az újabb szállodai kapacitás bevonására már nem lesz szükség.

A vizes világbajnokság nyíltvizi versenyszámainak otthont adó Balatonfüred
©

A kötbér is hozzájárulhat ahhoz, hogy a teljes szállásköltség aligha lesz kevesebb a tenderek alapján leszerződött nettó 6,3 milliárd forintnál. Arra viszont egészen más a magyarázat, hogyan jött ki ez a hatalmas összeg – a szervezők eredetileg ennél jóval alacsonyabb, 2,8 milliárd forintos kiadással számoltak.

A szállásköltségek megduplázódása aligha lep meg bárkit, aki követte, hogyan duzzadt a vizes vb büdzséje a kezdeti 24,5 milliárd forintról százmilliárd fölé. Az indokot viszont aligha találják ki, és mi is nehezen hisszük el, ezért szó szerint idézzük a tender szövegét: „Ajánlatkérő a tárgyalások során a beszerzés részenkénti mennyiségeit oly módon pontosította, hogy

mind a határidők, mind a szobamennyiségek során a mennyiségeket megemelte,

a lemondási feltételek sávos meghatározásával. Így a leszerződött szobamennyiségek összértékei – keretmennyiségként – a becsült értékhez képest magasabbak lettek.”

Magyarul a szervezők ítélték úgy, hogy nem lesz elég a korábban tervezett szobaszám, ezért a jelek szerint "túlrendelték" magukat. Most pedig kötbérként kénytelenek kifizetni a lemondott szobák díját.

Van még egy tétel, amely jelentősen megdobja a költségeket. A tenderek és a cégekkel kötött szerződések alapján úgy számoltunk, hogy a nagyjából ötezer lefoglalt szobánál két-két fővel kalkulálhattak. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban két versenyzőt, közreműködőt, FINA-munkatársat vagy újságírót szállásolnak el minden egyes szobában. A kétágyas szobáknál ugyanis felárat kell fizetni abban az esetben, ha csak egy ember foglalja azt el. Ez az olcsóbb szállodák esetében a szobaár fele-kétharmada, a luxuskategóriába tartozó hoteleknél azonban a reggeli nélkül számolt ár dupláját is elkérhetik – vagyis a költségek szempontjából teljesen mindegy, hogy egy vagy két ember részére fizetik.

©

Így hiába szerepel a szerződésekben például a média képviselői és a sportolók részére átlagosan (reggelivel) 30 ezer forintos szobaár, a végösszeg könnyen elérheti az 45-55 ezer forintot is. Az ötcsillagos szállásoknál pedig találtunk olyat is, amelyiknél reggeli nélkül is százezer forint egy éjszaka egy szobára számolva.

A szám nyertesei

A vb idején – júliusban és augusztusban – biztosítandó szállásokra kiírt tender több mint húsz részből állt, és három ütemben hirdettek győzteseket. A FINA vezetői, a VIP-vendégek, illetve az USA és Kanada úszócsapata ötcsillagos szállodákat vesz igénybe. Rajtuk kívül a sportolókat, a technikai személyzetet és a média képviselőit többnyire 3-4 csillagos hotelekben helyezik el. A szervezők csaknem ötezer szobában 85 ezer vendégéjszaka kapacitást kötöttek le. Az összesen 6,308 milliárd forintos megbízásokat 17 cég nyerte el.

A legnagyobb nyertes a Danubius Zrt., amely csaknem 1,7 milliárd forintos megbízást kapott 1750 szálláshelyért. Egymilliárd forint felett kaszálhat az Accor-Pannonia Hotels Zrt. is: nagyjából ezer szobáért 1,2 millliárdos megbízást nyertek el. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a két körúti luxusszálloda (a Corinthia és a Boscolo) üzemeltetője került: az IHI Magyarország Zrt. és a Boscolo Hotels Kft. 825 millió forintért biztosít összesen 350 szobát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!