szerző:
Lengyel Miklós

Az Egyesült Államok szüntesse meg a Kínába irányuló high-tech export tilalmát, ezzel hozakodott elő Peking. De hol van ebben a csapda? Mutatjuk.

Óriási az amerikai kereskedelmi deficit Kína és az Egyesült Államok kereskedelmében – ismerte el a pekingi kereskedelmi miniszter, aki a sajtónak nyilatkozott a nemzetgyűlés ülésszakának szünetében. Tavaly a deficit 1870 milliárd jüan volt a világ két legnagyobb gazdasága között – ez 295 milliárd dollárnak felel meg.

Nem csak arról van szó, hogy Washingtonból nézve hatalmas a hiány, de egyre nyílik is az olló: tavaly 13%-kal nőtt a deficit. Donald Trump erre hivatkozva rendelte el a 25%-os acél és a 10%-os alumínium-védővámot. A cél a deficit csökkentése és az amerikai munkahelyek megmentése. Csakhogy Kína részesedése az amerikai acélimportban mindössze 3%, míg Kanada, mely az első helyen áll, mentesül a védővám alól. Ráadásul sok amerikai cég importacélt dolgoz fel. Az ő munkásaik ráfázhatnak Trump döntésére, hiszen könnyen az utcára kerülhetnek, ha a tulajdonos nem vállalja a védővám költségeit.

A kereskedelmi háború mindenkinek rossz – hangsúlyozta Zhong San kereskedelmi miniszter Pekingben. A China Daily beszámolója szerint Peking ravasz ajánlattal állt elő: az USA szüntesse meg a high tech export tilalmát Kínába! Ez 35%-kal csökkenthetné az USA kereskedelmi deficitjét. A csapda ott van, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági okból nem engedélyezi számos olyan technológia eladását Kínának, melyet a hadiipar felhasználhat. A kissé képmutató kínai ajánlat most azt célozza, hogy Washington szüntesse meg vagy legalább enyhítse a tilalmat, ha azt akarja, hogy a kereskedelmi mérleg deficitje ne növekedjen tovább.

A kínaiak  eddig sem fogták vissza magukat, ha a high-tech "importját" kellett felgyorsítani. Az FBI a kínaiak ipari kémkedését komoly nemzetbiztonsági problémának tekinti. Ráadásul az amerikaiak a szellemi tulajdon szisztematikus fosztogatásával vádolják Kínát. Vagyis a pekingi ajánlat jól hangzik, de aligha oldja meg a kereskedelmi deficit ügyét. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!