szerző:
hvg.hu

Egy lassan tíz éve tartó ügy kerül az Európai Bíróság elé.

Az Európai Bíróságtól kér állásfoglalást a Kúria egy lassan 9 éve húzódó perben. A történet ráadásul már több mint húsz éve kezdődött, ekkor fogadta el 22 magyarországi bank azt a megállapodást, ami miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009 szeptemberében több mint 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki rájuk.

Az 1990-es évek közepén a mostani ügyben felperes bankkártya kibocsátó társaságok szabályzataikkal lehetővé tették, hogy a kártyáikat kibocsátó és elfogadó bankok közösen meghatározzák a kibocsátó és elfogadó bankok közötti belföldi bankközi jutalékok (IF) mértékét. Ennek nyomán hét bank, melyeknek többsége mindkét kártyatársaság (Visa, Mastercard) rendszeréhez csatlakozott, és melyek a kártyakibocsátói és elfogadói piac nagy részét lefedték, 1996. augusztus 28-án fogadták el azt a megállapodást (MIF), melyben egységesen szabályozták a két kártyatársaság IF díjainak mértékét. Ehhez idővel további bankok is csatlakoztak.

A GVH 2009-ben azt állapította meg, hogy a MIF megállapodásban részt vett 22 bank, továbbá a két kártyatársaság az egységes díjakkal versenykorlátozó, a tilalom alól nem mentesülő megállapodásokat kötöttek. A GVH határozat ellen két kártyatársaság és hat bírsággal sújtott bank nyújtott be keresetet, ezt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította. Másodfokon azonban a Fővárosi Törvényszék 2017 tavaszán a II. rendű felperes vonatkozásában a GVH határozatát megváltoztatta és az eljárást megszüntette, míg a többi fellebbező felperes vonatkozásában a GVH határozatát hatályon kívül helyezte, és a GVH-t új eljárás lefolytatására kötelezte.

Ezt követően a GVH kért felülvizsgálatot, a Kúria ebben az eljárásban látta úgy, hogy az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárása szükséges.

A jutalékok rendszere miatt az Európai Bizottság is vizsgálódott a kártyakibocsátóknál, ám miután a Mastercard vállalta a jutalék csökkentését, végül nem szabtak ki büntetést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Marabu FékNyúz: Lovagkereszt

Marabu FékNyúz: Lovagkereszt

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk