szerző:
hvg.hu

A farkasok után a pireneusi medvék is politikai problémákat okoznak Franciaországban. Már ameddig élnek. Mert a toulouse-i adminisztratív bíróság döntése szerint nagy veszélyben vannak.

Két állatvédő egyesület indított pert a francia állam ellen. Keresetük szerint a francia kormány nem tartotta magát vállalt kötelezettségeihez. 1981-ben a francia törvények szerint a barnamedve különlegesen védett faj lett és ezt a státuszt egy 1992-ben elfogadott európai uniós direktíva is megerősítette. A felperes állatvédők szerint viszont a francia hatóságok nem tettek eleget a barnamedvék megmentéséért. Ezért a toulouse-i bíróság a két felperes szervezetnek egyenként 8750 eurós (nem elírás 8750) kártérítést vagy inkább bánatpénzt ítélt meg. Az összeg nevetséges, de most az ítélet szimbolikus jellege a lényeg. Az állatvédők ezt győzelemnek tekintik.

Jelenleg a francia Pireneusokban kb. negyven barnamedve él. De ez nem életképes populáció, a faj akár pár éven belül kihalhat. Ezt külföldről, például Szlovéniából importált egyedek betelepítésével lehetne megakadályozni, de az utolsó ilyen akcióra 2006-ban kerül sor. A francia nemzeti természettudományi múzeum tanulmánya szerint egy minimum 250 egyedet számláló állomány esetében lehetne hosszú távon is fenntartható fajnak tekinteni a barnamedvét a Pireneusokban. De egy dolog a természetvédők és a tudósok véleménye és más a helyszínen birkákat terelő juhászoké. Ők a pokolba kívánják a medvéket – írja a Le Monde.

A friss hivatalos adatok szerint tavaly csaknem hétszáz birka, bárány és kecske volt a medvék áldozata. Ez a statisztika igencsak felkerekítettnek tűnik, hiszen korábban, évek óta 200-250 elvesztett tenyészállatról volt csak szó. A túlszámlázás a nagyobb kártérítési összeg reményével magyarázható. Az állatvédők szerint a francia állam évente 3,4 millió eurót biztosít a medveállomány fenntartására, de ennek az összegnek a háromnegyede a tenyésztőknek fizetett kártérítésre megy el, és csak 18 százalék marad azokra a tudományos programokra, amelyek a medvepopuláció életben tartását is szolgálják.

A medvék a második vadállati problémát jelentik Franciaországban, ahol a farkasok az állattenyésztők első számú közellenségei. A kártérítési statisztika szerint évente kb. 10 ezer birkát, bárányt, kecskét falnak fel a farkasok, a jelenlegi populációjuk 350-400 egyedre tehető. A környezetvédelmi tárca igyekszik kiállni a biodiverzitás, tehát a vad Franciaország életben tartása mellett. Az állattenyésztő lobbi viszont minden ragadozót kiirtana, legalábbis hivatalosan, miközben a kozmetikázott kártérítési számok alapján jelentős pluszjövedelemhez jut az egyébként is milliárdos bizniszt jelentő francia állattenyésztési ágazat.

(képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!