szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A farkasok után a pireneusi medvék is politikai problémákat okoznak Franciaországban. Már ameddig élnek. Mert a toulouse-i adminisztratív bíróság döntése szerint nagy veszélyben vannak.

Két állatvédő egyesület indított pert a francia állam ellen. Keresetük szerint a francia kormány nem tartotta magát vállalt kötelezettségeihez. 1981-ben a francia törvények szerint a barnamedve különlegesen védett faj lett és ezt a státuszt egy 1992-ben elfogadott európai uniós direktíva is megerősítette. A felperes állatvédők szerint viszont a francia hatóságok nem tettek eleget a barnamedvék megmentéséért. Ezért a toulouse-i bíróság a két felperes szervezetnek egyenként 8750 eurós (nem elírás 8750) kártérítést vagy inkább bánatpénzt ítélt meg. Az összeg nevetséges, de most az ítélet szimbolikus jellege a lényeg. Az állatvédők ezt győzelemnek tekintik.

Jelenleg a francia Pireneusokban kb. negyven barnamedve él. De ez nem életképes populáció, a faj akár pár éven belül kihalhat. Ezt külföldről, például Szlovéniából importált egyedek betelepítésével lehetne megakadályozni, de az utolsó ilyen akcióra 2006-ban kerül sor. A francia nemzeti természettudományi múzeum tanulmánya szerint egy minimum 250 egyedet számláló állomány esetében lehetne hosszú távon is fenntartható fajnak tekinteni a barnamedvét a Pireneusokban. De egy dolog a természetvédők és a tudósok véleménye és más a helyszínen birkákat terelő juhászoké. Ők a pokolba kívánják a medvéket – írja a Le Monde.

A friss hivatalos adatok szerint tavaly csaknem hétszáz birka, bárány és kecske volt a medvék áldozata. Ez a statisztika igencsak felkerekítettnek tűnik, hiszen korábban, évek óta 200-250 elvesztett tenyészállatról volt csak szó. A túlszámlázás a nagyobb kártérítési összeg reményével magyarázható. Az állatvédők szerint a francia állam évente 3,4 millió eurót biztosít a medveállomány fenntartására, de ennek az összegnek a háromnegyede a tenyésztőknek fizetett kártérítésre megy el, és csak 18 százalék marad azokra a tudományos programokra, amelyek a medvepopuláció életben tartását is szolgálják.

A medvék a második vadállati problémát jelentik Franciaországban, ahol a farkasok az állattenyésztők első számú közellenségei. A kártérítési statisztika szerint évente kb. 10 ezer birkát, bárányt, kecskét falnak fel a farkasok, a jelenlegi populációjuk 350-400 egyedre tehető. A környezetvédelmi tárca igyekszik kiállni a biodiverzitás, tehát a vad Franciaország életben tartása mellett. Az állattenyésztő lobbi viszont minden ragadozót kiirtana, legalábbis hivatalosan, miközben a kozmetikázott kártérítési számok alapján jelentős pluszjövedelemhez jut az egyébként is milliárdos bizniszt jelentő francia állattenyésztési ágazat.

(képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán