szerző:
hvg.hu

Az LMP-s Demeter Mártának nem adták ki, a Népszava azonban kiszámolta, mekkora lesz 2010-2020 között a stadionszámla.

A kormány a Puskás Ferenc Stadionnal együtt összesen 33 stadiont épít vagy újít fel. Először az Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti otthona mellett található Pancho Aréna készült el, érdekessége, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség versenykiírása értelmében a 3,8 milliárd forintba kerülő stadion nem lett volna alkalmas élvonalbeli bajnoki mérkőzések megrendezésére, mert ahhoz minimum ötezer nézőt kellene befogadnia – ez a rendelkezés azonban már hiányzik a jelenleg érvényes kiírásból. Felcsút után a debreceni stadion, majd a Groupama Aréna készült el.

Debrecenben Kósa Lajos, a város polgármestere az átadás időpontjában a Fidesz ügyvezető alelnöke a kulcs, az FTC esetében Kubatov Gábor klubelnök, a Fidesz pártigazgatója a megoldás – írta a Népszava. Az építésére kiírt pályázatokon olyan cégek nyertek, melyek Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagy Garancsi István érdekeltségébe tartoztak, utóbbi a Videoton labdarúgócsapatának tulajdonosa, és az ő cége, a Market Zrt. kivitelezte a szolnoki stadiont is.

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. több esetben, például Újpesten, Tatabányán, Dunaújvárosban és Ajkán is százmilliós nagyságrendű megbízást kapott. A felcsúti székhelyű Pharaos 95. Kft. is sok létesítményen munkálkodott, 2012 óta egymilliárd felett van a megnyert közbeszerzéseinek teljes összege. A cégnek elsőként Pápa és Hódmezővásárhely adott megbízást számára műfüves pályák építésére 110 és 120 millióért, utóbbi város polgármestere ekkor Lázár János volt.

Az építkezések annak ellenére folynak, hogy a Századvég 2013-as felmérése alapján, melynek adatait a vs.hu perelte ki, a lakosság 56 százaléka nem ért egyet a stadion-beruházásokkal. A stadionok költségeinek 98,5 százalékát közpénzből finanszírozzák, a maradék másfél százalék az önrész. A legdrágább létesítmény, a Puskás Stadion jelenleg 190 milliárdos összköltségnél tart, a többi stadion 215 milliárd forintba került, így a Népszava számításai szerint minden magyar ember 40 ezer forintot ad arra, hogy Orbán vágyálma teljesüljön, baráti köre jóllakjon.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!