szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehezen bár, de akadt vevő az aranykezekre.

A műkereskedelem egyik legbizarrabb adásvétele zajlott tegnap, amikor több mint egy évtized után végre vevőre talált a Nelson Mandela kézlenyomata alapján készített négy aranyszobor. Az új tulajdonos 10 millió dollárt adott értük - igaz, bitcoinban.

A Dél-Afrikából származó, Amerikában élő üzletember, Malcolm Duncan 2007 óta próbálja eladni az aranykezeket, de ezt a proveniencia, azaz a műtárgy eredetét igazoló anyagok ellentmondásai meghiúsították - írta a Bloomberg. A vevőről keveset tudni: az Arbitrade nevű, Ontario-beli kriptovaluta cég állítása szerint néhány hét múlva lép ki a piacra, ügyvezetjük pedig azt állítja,  a bitcoinok mögött valódi pénzt, például bizonyos százalékban aranyat is forgatnak majd. Mandela kezei azonban egyszeri vételnek bizonyultak, a cég ugyanis nem műtárgyakban, hanem inkább aranyrudakban gondolkodik.

Az összesen több mint 7 kilót nyomó aranykezekkel egy Mandeláról edukáló, világkörül kiállítást szervez az Arbitrade. A „Mandela-művészetnek” egyébként hagyománya van a dél-afrikai piacon; miután Mandela kiszabadult a börtönből, relikviák sokasága árasztotta el a műkereskedelmet, melyek árazása sok fejtörést okozott a vevőknek, és több botrány is kirobbant velük kapcsolatban. Számos „műtárgyat” Mandela rendelkezésére semmisítettek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!