Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Az ízeket nem teszteltük, az árakat néztük meg azt követően, hogy hétfőn kihirdették, melyik budapesti éttermek viselhetik az elismerést.
Először van Magyarországnak két Michelin-csillagos étterme: a belvárosi Onyx kapta meg az elismerést, amely a régióban is egyedülálló.
Ha Mészáros Ádám séf ételeit akarja megkóstolni, választhat az ebéd és a vacsora között. Ebédelni a hét három napján teheti, a háromfogásos menü 17 900 forint, a négyfogásos 19 900, az előbbihez 9 900, utóbbihoz 11 900 forintért ajánlanak borokat. Létezik hatfogásos menü is, ez egy fix ételsor, amelynek az ára 24 900 forint, a borsor pedig 14 900.
Este magasabbak az árak: a hatfogásos menü 29 900 (borsor mellé 18 900), a nyolcfogásos pedig 34 900 (a borokra még 21900 forinttal számoljunk).
Mindehhez még 15 százalékos szervizdíjat számolnak fel az Onyxban.
Ugyancsak menük közül lehet választani a Costes-étteremcsalád két Michelin-csillagos tagjánál. A legolcsóbb, négyfogásos vacsora a Ráday utcai Costesben 29 ezer forint, borral 44 500, alkoholmentes koktélokkal pedig 35 ezer. Aki pedig a legtöbb, hét fogást szeretné, már 41 500 forintot, borral együtt 64 500 forintot kell rászánnia az év éttermének is megválasztott Costesben.
Az előételek Palágyi Eszter konyhájából 5500 forinttól, a főételek pedig 12-13000 forintért kaphatók.
A belvárosi Costes Downtown, Miguel Rocha Vieira séf éttermében olcsóbban vacsorázhatunk: a legkisebb, négyfogásos menü itt 22 ezer forint (borral 34 ezer), a legdrágább, hatfogásos pedig 30 ezer (borpárosítással 48 ezer). A főételek ára itt 7300 forintnál kezdődik és 9800 forint a legdrágább.
A két helyen 12 százalékos szervizdíj kerül az árakra.
A negyedik budapesti Michelin-csillagos étteremben, a Borkonyhában egyfajta degusztációs menüt ajánlanak, az ötfogásos ételsor ára 21 500, borral 36 500 forint. A főételek ára itt 3950 és 7950 forint között mozog, egy háromfogásos ebédet vagy vacsorát már (italok nélkül) tízezer forintért is ki lehet hozni.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.